El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torra: “El Parlament ha votat que cal un mediador, i penso que ERC i la CUP compliran”
  • CA

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha insistit en la necessitat de la figura d’un mediador internacional a la mesa de negociació entre la Generalitat i la Moncloa. “El Parlament ha votat que cal un mediador, i penso que ERC i la CUP compliran amb allò que han votat”, ha recordat Torra en una entrevista que publica aquest diumenge ‘El Punt Avui’. “No podem jugar a votar coses que després no tirarem endavant. O les votes o no les votes. Però si votes sí assumeixes les conseqüències”, ha avisat el president, en una mesura de pressió als republicans de no fer-se enrere en l’exigència de la figura del mediador. Torra ha avançat també que anunciarà –no convocarà- la data de les eleccions “el dia després de l’aprovació dels pressupostos”.

“Si jo ho digués ara (la data de les eleccions) faria tot el contrari del que pretenc, que és preservar de qualsevol altra influència, i d’electoralismes i partidismes, el que són els dos reptes importants que ens queden: aprovar un pressupost i explorar la via de la negociació”, ha reflexionat en veu alta el president de la Generalitat. “Pervertiríem aquest fet, perquè entraríem en una campanya descarnada. Si ens hem de concentrar en aquests dos temes, haig de dir que, l’endemà de l’aprovació del pressupost, diré la data”, ha continuat Torra, que s’ha mostrat convençut que el procés de negociació entre els dos governs “haurà de continuar mentre Catalunya estigui en eleccions”.

A la taula de negociació “no es parlarà de Rodalies”

Sobre la taula de negociació Estat-Generalitat, el president de la Generalitat ha volgut deixar clar que no és el lloc per parlar d’inversions o discutir sobre Rodalies. “Una cosa és la mesa de negociació i una altra és la comissió bilateral. Tothom hi està d’acord, tots vam encarregar al conseller Bosch, que és el president de la comissió, que ja demanés als diferents consellers els punts que volien que es poguessin tractar a banda dels 44 que el senyor Sánchez em va fer arribar”, ha precisat Torra, que tornant a la figura del mediador ha apuntat que seria millor una personalitat estrangera. “Em sembla molt millor una figura que hagi tingut experiència en processos de negociació, en conflictes polítics, perquè ens aporti aquesta experiència”, ha valorat el president català.

Escèptic amb Pedro Sánchez

“Per tant, aquesta figura, la veiem a escala internacional”, ha puntualitzat Torra, que també ha mostrat les seves reticències vers la figura del president espanyol, Pedro Sánchez. “Tenint en compte que també va votar el 155, hom es pot preguntar davant de quin senyor Pedro Sánchez estem. Jo m’he trobat amb diversos: el que no m’agafava el telèfon i el que ara em truca”, ha ironitzat el president de la Generalitat en l’entrevista. “No sé ben bé amb quin Sánchez ens trobarem d’aquí a tres mesos. Si, com he sentit dir a alguns dels ministres, condicionen el diàleg a l’aprovació del pressupost, anem malament”, ha criticat Torra.

La cancel·lació del MWC: “Sobreinformació i intoxicació”

Finalment, el president de la Generalitat ha lamentat la supressió del MWC 2020, tot assegurant que “no hi havia cap motiu per cancel·lar-lo”. “Hem viscut un procés de sobreinformació i intoxicació i s’ha produït una concatenació de baixes que han acabat provocant la cancel·lació”, ha argumentat Torra. “Quan una de les grans companyies es dona de baixa per assegurar que, als seus treballadors, no els pugui passar res ja es crea un cercle viciós i unes falses reputacions com si la resta no protegís els seus treballadors”, ha conclòs el president de la Generalitat.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa