Torra: “No em tremolarà la mà per prendre decisions per protegir la salut dels ciutadans”

Catalunya sortirà de l'estat d'alarma aquesta mitjanit. Hi ha mobilitat a arreu del país i el Govern recupera les competències per regular aquesta nova etapa

El Govern ha signat el decret que estipula el final de la intervenció de l’Estat sobre la gestió de la pandèmia, i que estableix la normativa que regirà la nova etapa, un cop Catalunya ja és en fase 3 i recupera la capacitat per establir les regles del joc per controlar els riscos de propagació del coronavirus. “La nostra única prioritat serà la salut i la vida dels ciutadans”, ha assegurat el president Torra en una compareixença al palau de la Generalitat juntament amb la consellera de Salut, Alba Vergés, i el conseller d’Interior, Miquel Buch. A partir d’ara, l’executiu català aplicarà un pla basat en el criteri dels experts i de la mà del pla del Procicat. “Encara no hem superat la pandèmia, els rebrots d’altres països ens recorden que hem de mantenir els hàbits que hem aplicat durant aquests temps. Protegir-nos sobretot per protegir els més vulnerables. Per això la solidaritat i el deure cívic de protecció és més necessari que mai”, ha alertat el president de la Generalitat. “No podem abaixar la guàrdia”. El president de la Generalitat ha confirmat que tot el país ja és en fase 3 i que aquesta mitjanit el país passarà a una nova etapa de represa, ja deslligada de l’estat d’alarma espanyol: “Això em confereix ser l’autoritat competent per regular la nova fase de represa. No em tremolarà la mà per prendre les decisions que calgui per protegir la salut dels ciutadans”.

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha deixat clar que el Govern no té cap intenció de controlar la vida dels ciutadans o de prohibir, sinó de demanar “coresponsabilitat i autorresponsabilitat” als ciutadans: “S’acaba aquest garbuix, s’acaben les fases i ara estem obligats a reconstruir una realitat que probablement no serà la mateixa que abans. Haurem de conviure sabent que no hi ha encara vacuna. Depenem absolutament de vosaltres, protegir-nos i protegir les persones vulnerables depèn de la solidaritat amb què visquem la nostra vida”. La consellera ha remarcat “un comportament exemplar” dels catalans per poder frenar la pandèmia. La gent va comprendre la situació, i ara és moment de poder tornar a la vida i poder reequilibrar-ho tot”.

Metges de l'Hospital Clínic treballen durant la pandèmia de covid-19

Metges de l’Hospital Clínic treballen durant la pandèmia de covid-19

Vergés ha explicat que el Govern “no marcarà, com a norma general aforaments, sinó que aniran associats a una distància de seguretat amb 1,5 metres de distància entre persones”, i ha insistit que “la responsabilitat serà de la ciutadania i dels organitzadors d’esdeveniments o gestors d’espais, i també del Govern de Catalunya de fer un control de l’epidèmia i de capacitat diagnòstica. Poder donar missatges clau a la ciutadania, i en base a unes normes molt bàsiques, continuarem treballant en el marc del Procicat per gestionar aquesta emergència sanitària, que continuarà durant uns quants mesos”. 

En el torn de preguntes, el president Torra ha explicat que el Govern ja ha aprovat el decret on s’especifiquen les noves normatives, entre les quals hi ha que fins el 25 de juny els aforaments estaran controlats, per donar un temps de transició, “però ens ha semblat més coherent regular en funció de la distància més que l’aforament, una distància que marcarà de manera global tota l’activitat”. Torra ha reconegut que “havíem arribat a un punt de tanta normativa que la gent no sabia en quina fase estava, i ara es tracta de ser molt més clars”. 

Nou comentari