Torra i la primera ministra d’Escòcia defensen el referèndum pactat

El president de la Generalitat i Nicola Sturgeon fan la primera trobada d'alt nivell entre els dos governs en una dècada

 

El president Quim Torra i la primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, s’han reunit aquest dimecres a Edimburg, en la primera reunió d’alt nivell entre els dos governs en prop d’una dècada. Torra ha arribat aquesta tarda a la residència de la primera ministra, Bute House, on a la porta l’esperaven un grup de catalans independentistes amb cartells en favor dels presos i estelades. La de Torra i Sturgeon és la primera reunió entre el govern català i l’escocès des que, el 2008, l’aleshores primer ministre Alex Salmond va viatjar a Barcelona per entrevistar-se amb el llavors vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira.

Torra i Sturgeon han defensat la celebració d’un referèndum acordat com l’eina per resoldre l’actual conflicte entre Catalunya i Espanya. Tots dos líders han acordat, en un document que anomenen la ‘Declaració d’Edimburg’, que calen “solucions pacífiques i democràtiques, basades en el diàleg entre els governs espanyol i català, sempre des del respecte al dret a l’autodeterminació del poble català”. Segons ha explicat Torra en declaracions a la premsa després de la reunió, Sturgeon ha expressat la “solidaritat del poble d’Escòcia amb Catalunya, com ja va fer l’1-O”.

 

“L’autodeterminació, avui, es lliga des d’un profund sentiment de democràcia, respecte als drets civils i llibertats”, ha indicat Torra, que ha explicat que tots dos han acordat que Catalunya i Escòcia tenen “objectius comuns”

 

Segons el president de la Generalitat, la reunió s’ha fet en un ambient de “gran simpatia”, i tots dos líders s’han emplaçat a veure’s de nou a Barcelona així que els ho permetin les seves agendes. “Vull agrair a la primera ministra i el poble escocès la seva simpatia per la lluita per la llibertat dels catalans”, ha afegit. 

 

El text de la ‘Declaració d’Edimburg’ estipula que “en ple segle XXI, els conflictes vinculats amb l’autodeterminació s’han de resoldre per la via de referèndums democràtics, amb les condicions que acordin les dues parts implicades i amb el reconeixement internacional corresponent”. 

 

Durant la trobada, el president de la Generalitat ha regalat a Sturgeon el llibre ‘Les Cartes Portolanes’ de Ramon Pujades. Per la seva banda, la primera ministra escocesa ha donat a Torra un exemplar de ‘Poems and songs’ del poeta escocès Robert Burns. 
 

Nou comentari