El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torra gestiona l’expectativa
  • CA

 

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, li ha tocat interpretar un dels papers pels que més s’ha d’entrenar un polític: gestionar l’expectativa. Abans de l’estiu havia anunciat una conferència amb un doble objectiu: encetar oficialment el curs polític davant el que tothom bateja de tardor calenta i esbossar un mínim d’estratègia, un element clau que es troba a faltar en el Govern anomenat d’efectiu. 

 

Torra ha gestionat l’expectativa generada i aquesta tarda al TNC, ha pronunciat una conferència molt respectuosa amb el seu estil, però també marcadíssima pel contingut, un sudoku de les demandes d’ERC, de JxCAT, de l’exili, dels presos polítics i com no, del seu compromís polític. La mà d’ERC s’ha notat i la de Carles Puigdemont també. Un enquadrament entre el respecte l’1, 3 i 27 d’Octubre però l’oferta permanent a l’Estat de celebrar un referèndum acordat. 

 

Torra s’ha esmerçat en donar veus als protagonistes del procés, articular el moviment social independentista a través d’un instrument amb copyright de la CUP, un Fòrum Social Constituent, i posar en igualtat de condicions Govern, Consell de la República, Parlament, Ajuntaments, entitats socials i polítiques i la gent. I, sobretot, definir sense més calendari concret que la data de les virtuals sentències dels presos polítics, una “marxa pels drets civils, polítics, socials i nacionals” d’ampli espectre i tranversal. 

 

 

El president ha pronunciat la conferència estudiada, jurídicament estructurada per Josep Costa, el vicepresident primer del Parlament i garant de la teoria de la “causa justa de la independència”, políticament pintada de la proposta estratègica d’ERC i amb elements demandats per la CUP. Torra ha demandat una negociació amb l’Estat però sense incloure en cap negociació l’alliberament dels presos polítics. Una reorientació del procés per mantenir la unitat independentista. 

 

L’acollida de l’auditori del Teatre Nacional de Catalunya, on es van presentar ara fa un any les lleis de desconnexió, ha estat complaent. De fet, jugava en territori amic. Fins a 13 vegades l’han interromput els aplaudiments del públic. De fet, les butaques les han omplert el Govern, sottogoverno, i representants dels partits. Entre els assistents també s’hi comptaven l’exconseller Andreu Mas Colell, l’economista Xavier Sala i Martin, l’activista Mònica Sabata, l’exlíder del PDeCAT, Marta Pascal, el filòsof i protocandidat a l’alcaldia de Barcelona, Jordi Graupera, -al que Neus Munté li ha demanat el mòbil-., el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri; l’exsecretari d’organització d’ERC, Xavier Vendrell; la portaveu del PSC, Eva Granados; la diputada de la CUP, Maria Sirvent i l’exdiputada, Mireia Boya i ningú dels Comuns. De fet, Xavier Domènech ha anunciat aquesta tarda que plegava. 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa