Torra explicarà a Sánchez com “el poble de Catalunya pretén culminar l’autodeterminació”

El president de la Generalitat espera tornar de Madrid "coneixent quin projecte té el PSOE per a Catalunya"

 

Dilluns 9 de juliol el president Quim Torra viatja a Madrid per reunir-se amb el president espanyol, Pedro Sánchez. Sobre la taula, malgrat que diversos barons del PSOE insisteixen que no hi ha diàleg possible sobre l’autodeterminació, hi ha aquesta qüestió, tal i com ha confirmat en diverses ocasions el president català. De fet, arran d’una pregunta parlamentària del PP durant la sessió de control al Govern, ha explicat que “no aniré a la reunió amb Sánchez amb els 45 punts, que bàsicament són incompliments de l’Estat, i que poden resoldre’s en comissions bilaterals, sinó que anem a la major, el dret d’autodeterminació, que preocupa el poble de Catalunya des de fa vuit anys”. Torra també parlarà del “repunt del feixisme i el franquisme que veiem als nostres carrers, i també d’Espanya”, i de les lleis socials suspeses pel TC que van ser aprovades pel Parlament en la legislatura passada, i “evidentment”, li recordarà que “els presos polítics no són moneda de canvi de res”.

 

De fet, el president Torra ha explicat que la setmana que ve es reunirà amb la primera ministra escocesa, i en aquest sentit ha dit que li agradaria que la resposta que li doni Sánchez dilluns sigui la que va donar Cameron als escocesos quan li van plantejar el dret d’autodeterminació, és a dir, acceptant un referèndum acordat.

 

Torra, que ha reconegut que no té massa esperances en un canvi substancial en la posició el PSOE com a Estat, ha dit que “aniré a la Moncloa a explicar com el poble de Catalunya pretén culminar el procés d’autodeterminació que va començar amb el referèndum de l’1-O i va culminar el 27 d’octubre”. Torra ha assegurat que “els catalans esperen conèixer quin és el projecte del PSOE per al dret d’autodeterminació dels catalans”. I Miquel Iceta, sempre ràpid, li ha dit en el seu torn d’intervenció que si “vol conèixer el meu projecte, pot llegir el meu llibre La tercera vía, puentes para el dialogo, per 18 euritos”.

Pedro Sánchez i Quim Torra es trobaran dilluns 9 de juliol

Pedro Sánchez i Quim Torra es trobaran dilluns 9 de juliol | ACN

 

El president Torra ha constatat que fins ara, “el PP no ens havia donat l’oportunitat de parlar de tot, i en canvi el PSOE sí, és un primer pas que penso que la societat catalana i espanyola agraeixen que els dos governs puguin parlar de tot”, ha dit. En aquest sentit, el president de la Generalitat anirà a Madrid a explicar a Sánchez “per què portem llaços grocs, per què vam arribar a un referèndum, què va passar amb la declaració d’independència i l’aplicació del 155, i espero que ell m’expliqui quin és el seu projecte per a Catalunya”. I per cert, Torra també ha recomanat la lectura d’un dels seus llibres, Els últims 100 metres. El full de ruta per guanyar la República, que creu que continua essent vàlid.

 

I Torra ja planifica una segona reunió, confiat que la via del diàleg serà possible: “Espero que hi hagi una segona reunió al Palau de la Generalitat al setembre, i faré tot el possible perquè aquest diàleg continuï”. Els partits independentistes han demanat a Torra que posi sobre la taula l’autodeterminació, però l’han avisat que una part del PSOE, citant el ministre Borrell, és reticent al diàleg, i l’han instat a fer un salt i passat del diàleg a la negociació. També han remarcat que l’apropament dels presos polítics “no és un gest polític sinó una obligació legal”, i que demani a Sánchez que el govern espanyol demani a la Fiscalia espanyola la retirada immediata dels càrrecs contra els presos polítics. 

Nou comentari