El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torra emplaça els presidents valencià i balear a seguir comunicant-se en català
  • CA

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha convidat els seus homòlegs a les Illes Balears i al País Valencià, Francina Armengol i Ximo Puig, a seguir comunicant-se en català “amb una naturalitat que ningú hauria de voler alterar”, dies després que el Tribunal Suprem tombés part del decret valencià que així ho establia. En una carta, Torra confia que comparteixen “el rebuig” a la sentència i assegura que seguir dirigint-se en català “és la responsabilitat” que tenen com a presidents “d’uns països rics en diversitat, culturalment vius i amb voluntat de perviure amb personalitat en el concert de països i nacions del món”. Torra afegeix que la sentència “és una ofensa inadmissible i una discriminació que en ple segle XXI no es pot tolerar”.

El president català assegura que la decisió del tribunal no és “un fet extraordinari” tenint en compte “les discriminacions i prohibicions” que ha patit el català al llarg de la història, però remarca que no es pot acceptar “aquesta decisió uniformitzadora”. Torra, que el diumenge ja va avançar que per la banda de la Generalitat de Catalunya continuarien comunicant-se en la “llengua pròpia i comuna”, ha afirmat que aquest és “el millor favor” que poden fer al català, una llengua “que té les dificultats propis d’una llengua minoritzada”.

Al final de la carta, Torra aprofita per oferir col·laboració als dos governs en el marc de la crisi sanitària i econòmica i per “intercanviar coneixements, experiències i propostes” així com per “dibuixar un futur de plena aliança entre els països”. També expressa la seva “solidaritat i reconeixement per la feina feta” durant la pandèmia.

El Tribunal Suprem va fer públic el diumenge dues sentències que tomben part del decret de la Generalitat valenciana que regula els usos institucionals i administratius de les llengües oficials, i que establia que les comunicacions amb Catalunya i Balears s’havien de fer només en català. L’alt tribunal diu que això és competència de l’Estat i que també s’han de traduir al castellà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa