El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torra demana a Sánchez “una política de salvament de l’economia”
  • CA

El president de la Generalitat, Quim Torra ha demanat “solucions urgents, ràpides” a Pedro Sánchez per salvar l’economia catalana. Ho ha fet saber en la compareixença posterior a la trobada telemàtica que ha tingut amb el president espanyol i amb la resta de presidents autonòmics de l’Estat, amb qui ha posat en comú l’estat actual de la pandèmia i les mesures a prendre durant els propers dies, en què el desconfinament continua avançant segons les circumstàncies particulars de cada territori i la preocupació pel futur de l’economia comença a prendre força davant de les consideracions purament sanitàries. Torra, que ha qualificat la política del govern del PSOE i Podemos de “poc clares”, ha dit que la transparència és “importantíssima” i que la crisi no pot ser una “excusa” per beneficiar els bancs i les grans empreses. “Si en l’anterior crisi els ciutadans van rescatar els bancs”, ha dit, ara “els bancs tenen l’obligació moral de salvar les persones i les empreses”.

El president català ha demanat al govern espanyol prendre mesures gastant en línia de les recomanacions fetes per la Comissió Europea. “Cal que aquesta crisi l’assumeixi l’Estat i les administracions i no les persones i les empreses”, ha dit Torra, que ha xifrat el cost sanitari en 4.000 milions d’euros i en 12.000 milions els diners necessaris per salvar l’economia catalana. El president ha demanat la “intervenció de les administracions en l’economia” en un sentit keynesià per “donar confiança” a treballadors, autònoms i empresaris. Així, ha insistit en la necessitat d’una renda bàsica universal, allargar els ERTOs, una moratòria del pagament d’impostos i quotes de seguretat social i d’autònoms, així com ajudes tant al sector cultural com a les empreses. Aquestes només són algunes de les mesures concretes que ha demanat a l’executiu espanyol, alhora que s’ha posat, en nom de la Generalitat, a disposició de la ciutadania per “facilitar al màxim” i “desburocratitzar al màxim” l’accés a totes les ajudes que vol oferir malgrat que l’administració autonòmica no pot dur a terme per no tenir-ne les competències i tenir un “gran dèficit fiscal”.

Durant la roda de premsa, el president català també ha explicat algunes de les peticions que ha fet al cap de l’executiu central i que ja eren conegudes, com ara la creació d’ajuts per a les persones que tinguin infants o persones dependents a càrrec seu i que, per aquesta raó, no puguin treballar, ja que no poden posar ningú en “la disjuntiva” de triar entre la feina o tenir cura dels seus.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa