El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquest dimecres en una declaració institucional feta al Palau de la Generalitat que un cop s’hagin aprovat els pressupostos del 2020 anunciarà data de noves eleccions per refer el mandat democràtic per culminar la independència.

Torra ha desvetllat totes les incògnites després d’hores d’especulacions un cop oberta la crisi amb ERC. El president assegura haver pogut constatar que JxCAT i ERC encaren el camí cap a la independència de forma diferent i això ha deteriorat “la confiança mútua en els moments més decisius”, en referència a l’assumpció per part de la Mesa del Parlament del mandat de la JEC sobre el seu escó de diputat, òrgan que Torra considera “incompetent” per fer-ho.

El cap de l’Executiu considera que aquest gest dinamita la relació JxCAT-ERC perquè era el moment en què la cambra havia de “plantar-se” davant d’una resolució de l’administració electoral espanyola que qualifica d’il·legal i que el deixa a ell “a la intempèrie”. Torra també ha subratllat que era una resolució amb la qual no hi estava d’acord una majoria del Parlament.

La repressió es combat “sense doblegar-se”

La declaració de Torra ha estat la verbalització d’un desengany amb un soci de Govern de qui ha dit que “no és la primera vegada que ens trobem que esquiva la repressió esquivant-ne els efectes”. El president ha afirmat que està convençut que “la repressió es combat sense doblegar-se i deixant clar que no ens atura”.

Torra ha manifestat que “cap Govern pot funcionar sense unitat, estratègia compartida i lleialtat entre socis” i ha retret la posició de Roger Torrent perquè amb l’assumpció del mandat de la JEC la seva condició de president “s’ha desprotegit” despullant la presidència de la Generalitat de la seva condició de diputat. Això, ha afirmat, “posa en risc el Govern de Catalunya”.

El president ha apostat per recuperar la unitat i refer les lluites compartides que avui, ha dit, “s’han esmicolat” a partir de decisions que ERC ha pres sense informar el president. “Lamento que sigui així”, ha assenyalat Torra. “Tothom sap com he batallat per la unitat estratègica i la necessitat de tenir una resposta conjunta, no seré jo, ni aquest president, ni l’espai que represento qui trenqui ara la unitat del Govern perquè és la única que pot guanyar la llibertat”, ha agregat.

Sense unitat, la República “s’allunya”

Torra creu que aquesta és l’estratègia fonamental per seguir el camí cap a la independència i la proclamació de la República. Si no hi ha aquesta unitat aquest objectiu polític “s’anirà allunyant en l’horitzó”. El president ha reclamat “coratge, sinceritat i lleialtat” i ha reivindicat el dret dels catalans a decidir el seu futur. Per això, ha recalcat, és necessari “un Govern que el representi fidelment i no defalleixi davant dels embats de l’Estat”.

Abans de convocar eleccions, però, Torra vol que s’aprovin els pressupostos perquè és una necessitat del país i també ha defensat la seva reunió amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per tal “d’explorar la voluntat de diàleg” per resoldre el conflicte polític amb Catalunya.

Nou comentari

Comparteix