El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torra celebra que les darreres xifres econòmiques “desmunten l’operació mediàtica” de l’Estat contra el procés
  • CA

 

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat que amb la ‘Memòria Econòmica de Catalunya 2017’ es descarta l’operació “institucional” i “mediàtica” de l’Estat a finals de 2017 que pronosticava l'”enfonsament” de l’economia catalana. Torra ha afirmat que l’informe presentat aquest divendres aporta dades “solvents” i “indiscutibles” per constatar que l’economia del país “va millor que mai” i que tira endavant “amb tota la solidesa”. El cap del Govern ha lamentat que diversos ministres del llavors govern Rajoy “pronostiquessin” que les “set plagues bíbliques caurien sobre Catalunya”. Així ha concretat, que les xifres demostren el contrari del que vaticinava al govern espanyol respecte l'”enfonsament” de l’economia, el “tancament” d’empreses, la “duplicació” de l’atur, la “pèrdua” d’inversions i la “fugida” de capitals i talents. Amb tot, Torra s’ha preguntat si no hauria estat “més fàcil” parlar “de tu a tu” i plantejar solucions a una demanda política “sense una voluntat de destrucció”.

Torra ha aprofitat l’acte de presentació de la memòria anual del Consell General de Cambres de Catalunya per iniciar la seva intervenció recordant que l’expresident Carles Puigdemont “és qui hauria de ser a l’acte en lloc seu”. Després de la resolució del tribunal alemany, el president ha reiterat que Puigdemont hauria de ser a casa seva “acompanyat” de la seva família i amics. Aquestes paraules han provocat un aplaudiment entre els assistents al públic. Torra també ha dedicat un instant per reclamar la llibertat per la resta de polítics empresonats i el retorn dels qui són a l’estranger encausats per l’1-O. Torra ha destacat que el 2017 ha estat “un bon any” tant pel “creixement” de l’economia com per l'”increment” del PIB. Tot i això, ha reclamat que perquè l’economia pugui tirar endavant “cal que l’Estat compleixi els seus compromisos i resolgui els incompliments”. “Cal que senzillament compleixin els seus incompliments, hem de conjurar-nos per impulsar la prosperitat econòmica amb el màxim consens possible”, ha demanat.
 

D’altra banda, també ha apuntat que per “exercir lideratge”, Catalunya necessita capacitat per actuar damunt la fiscalitat i poder “crear” incentius fiscals per a la inversió privada. També ha subratllat que és necessari “incentivar” la internacionalització i la participació en xarxes internacionals “sense les traves que ara ens trobem en cada moment”. “Necessitem totes les eines. El nostre és un projecte de construcció de totes les eines, de la República Catalana. De tenir la plena competència per coordinar tots el sectors implicats. Serem millors si podem disposar de tots els recursos”, ha concretat. En aquest sentit, ha fet una metàfora i ha preguntat al públic que “s’imaginessin si les empreses cada any haguessin de començar amb un dèficit negatiu de menys vuit”. “Quins projectes podrien tirar endavant”, s’ha preguntat Torra. “Doncs al nostre país, li passa això”, ha lamentat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa