Torra avisa Torrent que es prepari per si s’ha d’investir Puigdemont

El president de la Generalitat constata que totes les institucions hauran de liderar la reacció a la sentència del Suprem després que el president del Parlament aposti per un govern de concentració

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha avisat el president del Parlament, Roger Torrent, que es prepari per si la cambra catalana ha d’investir Carles Puigdemont com a resposta a la sentència de l’1-O. Així ho han explicat a l’ACN fonts del Govern, després que Torrent hagi apostat per un govern de concentració sobiranista com a reacció al veredicte del Suprem en una entrevista a l’ACN. Torra sosté que totes les institucions hauran de liderar la reacció a la sentència, també el Parlament, tenint en compte la possible condemna contra diputats escollits per aquesta legislatura. El cap del Govern insisteix que Parlament i Generalitat hauran de liderar amb l’exemple en el període de “confrontació democràtica“.

Així, des de Palau reiteren que la resposta a les sentències interpel·larà tothom, també Torrent i el Parlament, així com tots els representants polítics. Torra insisteix des de fa mesos que qualsevol veredicte que no sigui l’absolució haurà de tenir una resposta democràtica basada en l’exercici del dret a l’autodeterminació. El president té la intenció d’exposar la seva proposta al Parlament, un cop es coneguin les sentències de l’1-O.

De fet, Torra manté des del juny una ronda de contactes amb partits, entitats, sindicats i patronals per trobar un fil comú a aquesta resposta a les sentències, en cas que no siguin absolutòries. En aquesta línia el Consell per la República també ha mantingut trobades per buscar unitat estratègica, a més d’altres reunions més discretes que ha encapçalat el propi Torra.

Per altra banda, aquest divendres ha començat una nova cimera independentista a Suïssa amb representants de JxCat, ERC, CUP, ANC i Òmnium, encapçalada pel propi president, amb Puigdemont i la secretària general d’Esquerra, Marta Rovira.

 

Govern de concentració

En una entrevista que l’ACN ha publicat aquest dissabte al matí, Torrent aposta per un govern de concentració sobiranista com a resposta a la sentència de l’1-O. També assenyala que Torra ha de tenir “forçosament” aquesta fórmula sobre la taula i que, si es dona l’ocasió, s’ha de poder materialitzar. Ara bé, creu que no s’han de descartar altres possibilitats, com unes eleccions.

El govern de concentració, “una bona fórmula”, representaria “el 80%” de la societat i comptaria amb aquells que comparteixin una “agenda republicana”, amb una vessant social, un discurs antirepressió i una voluntat de solucionar democràticament el conflicte, segons Torrent. Aquesta opció serviria per a “enfortir” la institució i, alhora, fer visible “la foto del 3-O”, ha dit.

Nou comentari