El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torra anuncia els passos que ha de seguir Catalunya per desconfinar-se
  • CA

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquest diumenge quins han de ser les línies bàsiques del desconfinament escalat que ha d’haver a Catalunya un cop estigui controlada la crisi sanitària. En una roda de premsa telemàtica des de la casa dels Canonges, el cap de l’Executiu català ha insistit que ha de ser la Generalitat i no la Moncloa qui gestioni la tornada a la normalitat de Catalunya.

En primer lloc, Torra ha dit que haurà de ser la gent sana qui torni a la feina amb un posterior desconfinament parcial d’algunes zones seleccionades. Posteriorment s’hauria de mantenir una segregació temporal de grups poblacionals. Després d’això s’obiririen els primers bars i els espais amb aforaments de menys de 30 persones sempre que es respecti la distància de seguretat entre persones. Més endavant els nens ja podrien anar a l’escola i s’obririen els equipaments culturals i esportius per a ús individual, i per últim obertura d’esdeveniments amb espectacles.

[r:1]

Per altra banda, Torra ha celebrat l’actitud que hauria tingut aquest diumenge el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la reunió telemàtica amb els presidents de les comunitats autònomes. Ha celebrat que s’ha mostrat més “prudent” i “dialogant”. Tot i això, ha etzibat que “la factura del coronavirus no pot ser un nou deute de les comunitats autònomes” i que aquest cost ha d’anar a càrrec de l’Estat.

El president de la Generalitat ha explicat que els 14.000 MEUR per a les autonomies que ha anunciat aquest diumenge Sánchez no són diners extra. Segons Torra, aquests ja estaven previstos pel model de finançament. El president català ha reiterat que no els treballadors, ni els autònoms els que han de pagar la crisi. És per això que ha demanat a l’Estat que faci “transferències directes” extraordinàries perquè, segons ha remarcat.

Torra tampoc ha volgut parlar de “reconstrucció“, sinó de “construcció“, perquè considera que el primer terme significa que es pretén tornar a fer les coses de la mateixa manera. Ha explicat que la crisi que es deriva de la COVID-19 ha de provocar una construcció diferent del país per tal de poder fer front en un futur a situacions adverses similars.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa