El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torra alerta que Catalunya pot ser com Itàlia si no s’endureix el confinament
  • CA

“Necessitem intensificar les mesures de confinament per frenar els contagis. No és el resultat de cap caprici, sinó les recomanacions dels científics, que ens aconsellen amb cada pas que fem. Cal fer milers de testos i assegurar el material de protecció” Hem d’actuar amb civisme, compromís i auto-contenció de la societat, amb una actitud solidària, perquè si ara no actuem així, les projeccions ens diuen que la corba de contagis es pot allargar unes setmanes. Algunes previsions arriben a situar el pic a finals d’abril, entrant en una situació semblant a la d’Itàlia. Tant de bo aquest escenari no es produeixi”.

Així s’ha expressat el president de la Generalitat, Quim Torra, en el marc de la seva compareixença telemàtica davant dels grups parlamentaris per donar explicacions de la gestió de la crisi del coronavirus, just el dia que fa un mes que el Departament de Salut va informar del primer cas de coronavirus a Catalunya. A dia d’avui, la situació és radicalment diferent: s’han diagnosticat 9.937 casos i han mort 516 persones.

“Si ens situem en aquest escenari amb el pic a finals d’abril, l’estabilització no arribaria fins al juny, per això hem de centrar-nos ara en frenar la corba de contagi”, ha alertat el president, que ha insistit que l’executiu català ha pres totes les decisions de confinament i per evitar l’expansió del virus sota l’empara dels científics i experts. “És el meu deure traslladar a la ciutadania tot el que pot passar”, ha dit el president, que ha reconegut que “no tenim ara les competències per fer-ho, però ens cal un confinament total que només faci excepció en els serveis essencials”, ha remarcat als representants dels grups parlamentaris.

Reunio? virutal del president Torra amb els grups parlamentaris

Reunio? virutal del president Torra amb els grups parlamentaris

El president ha recordat que “Catalunya és un focus de risc potentíssim, i per això demanem el confinament, perquè els informes dels experts així ens ho demanen“, però ha lamentat que l’executiu espanyol s’hi hagi negat reiteradament, malgrat que després de Catalunya altres territoris ho hagin demanat també. 

En la seva compareixença, el president ha descrit totes les mesures que ha anat prenent l’executiu fins ara per gestionar la crisi, i ha sostingut que encara caldrà seguir aplicant mesures. Torra ha remarcat “l’esforç comunicatiu del Govern” i la necessitat de “donar informació cada dia als ciutadans. Les xifres són molt preocupants, el ritme de contagi és molt alt. El problema el tenim en dues direccions, reduir la velocitat de contagi i evitar la saturació del sistema sanitari”, ha reflexionat. Amb tot, ha reconegut que “l’absència de materials de protecció i respiradors” posa en tensió el sistema.

El president Torra també ha recordat que ell va demanar comparèixer en un ple al Parlament amb validesa, però s’ha donat per satisfet si els ciutadans poden saber com s’està gestionant la crisi. Amb tot, Torra ha recordat que “és urgent que s’aprovin les normes que siguin necessàries perquè el Parlament pugui celebrar plens telemàtics, pel bé de tothom”. I finalment, ha demanat a tots els grups parlamentaris que “deixem de banda la batussa política i ens dediquem a treballar per la salut dels nostres ciutadans”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa