El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El TJUE torna a tombar un recurs de Junqueras per recuperar el seu escó a Brussel·les
  • CA

De moment, Oriol Junqueras podrà recollir la seva acta d’eurodiputat. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha tombat el recurs de cassasió que va interposar el líder d’ERC contra la decisió del mateix tribunal de denegar-li les “mesures provisionals per protegir la seva immunitat parlamentària, després que el Parlament deixés vacant el seu escó amb efectes del 3 de gener de 2020″. En una nova resolució, el TJUE rebutja el recurs perquè considera que “l’expiració del mandat” -en aquest cas per condemna judicial- és una “qüestió de dret intern” i que les institucions europees no hi han d’entrar. 

Segons la resolució, signada per la magistrada espanyola i  vicepresidenta del TJUE, Rosario Silva de Lapuerta, “es tracta d’una situació jurídica preexistent i resultant exclusivament d’una decisió d’aquestes autoritats de la qual el Parlament únicament en pot prendre nota”. És a dir, que el Tribunal europeu no pot ficar el nas en els motius de deixar sense escó un eurodiputat perquè és una qüestió de dret intern sinó és que s’utilitzen altres vies de reclamació com una qüestió prejudicial o amb un recurs a l’Estat espanyol, com el que té en marxa de súplica davant el Tribunal Suprem.

 

“No correspon, a priori, al Parlament europeu comprovar el respecte del procediment previst pel dret nacional en la matèria, ja que aquesta facultat correspon exclusivament als òrgans jurisdiccionals nacionals competents, ni comprovar la conformitat d’aquest procediment amb el Dret de la Unió , ja que aquesta facultat correspon així mateix als òrgans jurisdiccionals nacionals competents, si escau, després d’una remissió prejudicial a el Tribunal de Justícia, o aquest últim, en el marc d’un recurs per incompliment”, argüeix. En aquest sentit, la resolució apunta que en cas que s’estigui vulnerant la decisió europea que reconeixia la immunitat de Junqueras durant el procés judicial de l’1-O, no se li pot “retreure” a l’Eurocambra haver infringit el dret europeu acceptant la retirada de l’escó perquè no tenia marge de maniobra ni interpretació.

 

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa