'The Economist' reclama a Rajoy que reformi la Constitució per "permetre" un referèndum d'independència

El setmanari també insta Puigdemont a suspendre l'1-O i avisa que l'escalada actual és una "amenaça seriosa a la democràcia espanyola"
L'article de 'The Economist' demanant a Rajoy una reforma constitucional
L'article de 'The Economist' demanant a Rajoy una reforma constitucional | ACN

El setmanari britànic 'The Economist' demana al govern espanyol de Mariano Rajoy que sigui "menys defensiu" i reformi la Constitució "per permetre referèndums d'independència". En un editorial, el rotatiu assegura que la crisi actual és "una amenaça seriosa a la democràcia espanyola" i que "jugant al gat i la rata amb les urnes Rajoy ha donat una innecessària victòria de propaganda a Puigdemont". 'The Economist' també demana al president de la Generalitat que desconvoqui l'1-O perquè els contraris a la independència no votaran "i qualsevol 'sí' que obtingui serà qüestionable, no només legalment, sinó políticament".


  "La democràcia requereix de consentiment, a més de l'Estat de Dret. Un canvi constitucional, especialment amb el dret a la separació podria ser difícil, però no impossible", remarca 'The Economist'. Segons recorda el rotatiu britànic, "a Escòcia i el Quebec permetre al poble decidir no va comportar la independència". 

  "El senyor Rajoy hauria de ser menys defensiu: ara hauria d'intentar negociar un nou acord amb Catalunya, mentre ofereix reformar la Constitució i permetre referèndums de secessió, però només amb una clara majoria i una alta participació", destaca. "Hi ha alguna cosa important a Espanya que no funciona, i Rajoy té el deure d'arreglar-ho", recorda 'The Economist'. 


  El setmanari britànic diu que "resoldre seriosament" la crisi catalana "importa a la resta d'Europa", on recorda que hi ha altres moviments independentistes com el d'Escòcia o Donbas, a Ucraïna. 'The Economist' diu que Catalunya té "un estàndard de vida més elevat que la mitjana a Espanya i la UE" però admet que "Rajoy s'ha equivocat assumint que amb temps i recuperació econòmica es resoldria el descontentament dels catalans".
   Comentaris
   Bajanades
   O no se n'enteren o actuen amb mala fe: si no fos per la pressió del referèndum unilateral els espanyols no tindrien cap incentiu per canviar res. I això de que els partidaris del No faran boicot....hi ha hagut varies independències on el No ha intentar sabotejar el referèndum. Si volen que els comptin que hi vagin.
   Joy
   Encara no han entès que el que volem es la Nostra Nació .Punt i final
   Joan C.
   La ciutdania de Catlunya té tot el dret legítim per ser consultada en referèndum sobre el seu futur!!!! Això els partits postfranquistes mai ho entendren perquè no entenen de democràcia.
   El meu nom és cosa meva
   Dimonis! Que la Constitució - còpia facsimil del Libro Verde de Gadaffi - permet el referèndum! A veure quan ens ho creiem d'una maldita vegada! Mireu tot el que s'ha escrit des del Col·lectiu Emma. És voluntat política i acollir-se a la sistemàtica d'interpretació comú a Europa.
   Hiipocresia, un cop més
   Aquests senyors fan veure que els 2 grans partits espanyols són democràtics, quan hauria de ser molt clar a aquestes alçades que ténen mentalitat franquista i que mai admetran pactar un referèndum. Què costa admetre la legitimitat moral del referèndum encara que sigui il·legal? Bé ho acceptaven en el cas de Veneçuela...
   No coneixen el monstre rajoy Ma dura contra l,estat espanyol
   Cartanya
   NQue sabeu vosaltres dient que els del NO no votaran?. En unes eleccions cada un es lliure de votar o no votar, pero els resultats que surtin de les urnes son sagrats!!!! Això es així en qualsevol lloc del mon.
   Anna
   Després de veure el que ha passat aquesta setmana no aniré a votar, tothom s´ha begut l ´enteniment.

   envia el comentari