Testimonis neguen que Exteriors els contractés per motius ideològics

Els encàrrecs de la Generalitat per a suposadament internacionalitzar el procés no es van fer per motius ideològics. Almenys així ho han afirmat dos testimonis aquest divendres al jutjat d’intrucció 18 de Barcelona, que investiga el suposat desviament fraudulent de fons públics per internacionalitzar el procés entre el 2011 i el 2017 mitjançant 11 contractes d’informes o treballs acadèmics que el Tribunal de Comptes i la fiscalia consideren arbitraris i fora de les competències de la Generalitat.

Un productor audiovisual i un expert en política internacional han assegurat que treballen per a moltes institucions i empreses no sobiranistes i les feines es van fer amb professionalitat i cobrant el preu habitual. La vista s’enmarca en la investigació contra una desena d’ex alts càrrecs del Govern, entre ells Raül Romeva.

Un dels testimonis és Jacint Jordana, director de l’Institut Barcelona d’Estudis Internacionals (IBEI), una institució presidida per l’exministre socialista Narcís Serra. Jordana ha desmentit que l’informe fos encarregat per motius ideològics explicant que el fet que estigui presidit per un socialista ho evidencia. L’encàrrec del Diplocat, ha dit, va ser de 80.000 euros, quan estan acostumats a encàrrecs de centenars de milers o fins i tot milions.

Oriol Cortacans, l’altre testimoni, és un dels propietaris de la productora audiovisual Batabat. Cortacans ha explicat que de gener a març del 2014 van fer uns vídeos a favor del dret a decidir per a una revista en anglès sobre Catalunya promoguda per la Generalitat i el Diplocat. La magistrada ha preguntat si els vídeos tenien relació amb la consulta del 9N, però en aquells moments encara no s’havia convocat. El productor ha negat que la contractació es fes per motius ideològics i ha assenyalat que ha treballat per TV3 però també per TVE i la selecció espanyola, entre altres.

Aquest dijous van declarar com a testimonis el sociòleg Salvador Cardús i el jurista Alfonso González Bondia. Cardús va dir que va ser l’exdiputat de CDC al Congrés Jordi Xuclà qui va suggerir el nom d’una empresa belga, BVBA Services, investigada per corrupció, per fer un informe el 2015 sobre nous sistemes de defensa internacinal i valorat en més de 4.000 euros. Cardús va al·legar que en canviar de lloc de feina va perdre l’accés al correu electrònic on tenia l’encàrrec que li havia fet l’exsecretari d’Exteriors de la Generalitat Roger Albinyana, investigat a la causa.

González Bondia va explicar que el Diplocat i la Consellera d’Exteriors van encarregar a la URV dos informes diferents i que van elaborar professors diferents. Per tant, ha defensat que no va ser un treball facturat dues vegades o fraccionat per adjudicar-lo a dit, com opina l’acusació.

Per dimecres que ve està previst que declari també com a testimoni l’activista Mònica Sabata. Després, des de finals d’octubre fins a finals de novembre està previst que declarin els deu investigats, entre els que destaquen, a més d’Albinyana, l’exconseller Raül Romeva i altres ex alts càrrecs com Gerard Figueras, Albert Royo, Aleix Villatoro, Teresa Prohias o Víctor Cullell.

Comentaris

  JordiP Octubre 15, 2021 | 16:11
  Estan malalts. Reclamen fins el cost de la dona de neteja dels locals Delegació de Acc10 a l'estrangers. Segurament opinen que la Generalitat no té dret a tenir oficines exteriors de promoción de productes i d'atracció d'inversions. Il·letrats. Ignorants. Com creuen que Catalunya é origen del 30% de les exportacions espanyoles, amb solament el 16% de la població total? Com creuen que aquest % s'està mantenint en el temps? Gràcies a la promoció que ens fan els organismes exportadors espanyols? Vinga, home! He estat exportador de maquinària catalana durant 20 anys i mai, mai, he trobat un mínim suport d'Espanya. Bé, sí, dos cops: a Nigèria i a Índia vaig trobar algun funcionari espanyol una mica interessat. Per cert, senyors del dit Tribunal de Compte: Ja us heu adonat que moltes altres CCAA tenen tantes o més Delegacions a l'estranger? I quins resultats poden presentar? I quin cost tenen per al diner públic? Sé la resposta; es veu que els únics que fan malversació amb la seva promoció exterior som els catalans. Qué curiós, oi? Sincerament, tinc unes ganes de plantar-los...
  JordiP Octubre 15, 2021 | 16:23
  Per cert, Sr. "Redacció": Algo falla. El titular diu exactament el contrari que el text. A veure si us aclareu. El lector necessita un titular cridaner, clar i verdader. No us ho han dit, això, a la facultat?
  Ricard Octubre 15, 2021 | 19:12
  El que encara no entenem els catalans es que per a un castellà ser català és una ideologia. D'això se'n diu racisme.

Nou comentari