El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Testament Rubalcaba a Nou Barris
  • CA

“Som nosaltres, som el PSOE, perquè no són iguals aquells que conflueixen que els que destrueixen. No som iguals, perquè allà on s’ha d’estar és amb els moviments socials i amb la gent”. Aquestes paraules d’Alfredo Pérez Rubalcaba, recuperades d’un vídeo de la conferència política del PSOE el 2013 a Madrid, han obert un breu i emotiu acte d’homenatge al polític, mort aquest divendres als 67 anys després de patir un infart cerebral. Els socialistes han anul·lat tots els actes de campanya del dia però aquest, que tenia prevista la presència del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, a la plaça Ángel Pestaña de Nou Barris de Barcelona, s’ha volgut mantenir reconvertint-lo en un homenatge al polític espanyol. La litúrgia del míting s’ha convertit en un ritual sobri i sense proclames electorals que ha començat poc després de les set de la tarda, quan han accedit a la plaça descendint per unes escales amb el rostre seriós i trist Miquel Iceta, Jaume Collboni i altres membres del PSC, que s’han dirigit directament a l’escenari on des de primera hora de tarda hi lluïa un crespó negre.

Les paraules de Rubalcaba recuperades d’una conferència del PSOE del 2013 centre l’acte d’homenatge a Barcelona

Les paraules de Rubalcaba han tingut un protagonisme especial i s’han escoltat a la plaça com si s’hagués revelat un testament polític el mateix dia de la seva mort Els talls seleccionats contenien algunes referències a la visió d’Espanya i a les relacions amb Catalunya. “No hi ha partit en Espanya que tingui tanta passió per Espanya i pels espanyols com aquest partit”, deia Rubalcaba aquell 2013. Un patriotisme, però, matisat: “No som nacionalistes, som socialistes”. Pel que fa a Catalunya defensava aleshores “el respecte mutu, l’afecte mutu” i es comprometia a “reconstruir aquest sistema de vida comú per viure junts”.

Iceta, amb llàgrimes als ulls

Un Miquel Iceta visiblement emocionat s’ha dirigit als centenars de persones congregades a la plaça per elogiar la figura de Rubalcaba. “Avui no podem, no volem fer campanya, però no volem oblidar l’amic, el company, no volem oblidar l’Alfredo”.

El primer secretari del PSC no ha volgut amagar que el moment l’emocionava i ell mateix ha remarcat que parlava “amb llàgrimes als ulls, el cor encongit i amb molt poca veu, però amb un immens sentiment d’admiració i gratitud envers l’Alfredo Pérez Rubalcaba”. Iceta reconeixia que voldria parlar en un dia com aquest, “no per no fer costat al Jaume [Collboni] sinó per no haver de recordar una pèrdua irreparable”.

Iceta i Collboni a l'acte d'homenatge a Rubalcaba

Iceta i Collboni es dirigeixen als assistaents a l’acte d’homenatge a Rubalcaba (PSC)

El líder dels socialistes catalans s’ha dedicat a subratllar aquells aspectes de la vida política del seu company de partit que li semblaven remarcables més enllà de recordar-lo com una de les persones decisives per aconseguir “la derrota d’ETA”. Iceta ha demanat que no se l’oblidi “com a mestre, catedràtic, militant antifranquista, com a jove que l’any 74 es va fer activista polític, com un home honest, sencer, d’una peça, un socialista de cada dia, com un amic de Catalunya”.

Partidari del diàleg amb Catalunya

Qui va ser secretari general del PSOE va ser també “l’home que va saber unir el socialisme espanyol”, ha recordat Iceta, que ha volgut posar en relleu que era algú que “sabia que calia dialogar per resoldre el problema polític”. I aquí Iceta ha deixat entendre que Rubalcaba apostava per la via del diàleg pel que fa la crisi catalana: “Seguia de prop les vicissituds, per no dir les penes de la política catalana, no es resignava a no poder fer, sempre tenia una proposta i no es va rendir ni davant d’una dictadura ni qualsevol altra problema: aquest era, és i serà Alfredo Pérez Rubalcaba”.

Iceta recorda que Rubalcaba seguia de prop “les vicissituds” de la política catalana

A l’acte hi han assistit també l’expresident de la Generalitat, José Montilla, i l’exalcalde Jordi Hereu. Cap d’ells ha agafat el torn de paraula. Els discursos s’han deixat a mans d’Iceta i Collboni. El candidat socialista a l’alcaldia de Barcelona ha recordat Rubalcaba com la generació de líders del socialisme espanyol “que va portar la democràcia, que la va consolidar, que va posar les bases del sistema del benestar, la sanitat universal, les pensions, la seguretat, representant d’una generació que a posar Espanya al món i a Europa”. I finalment, Collboni ha rescatat una frase de l’ideari de Rubalcaba a tall d’exemple del seu pensament polític: “Els principis no només s’han de tenir s’han de practicar i viure’ls”.

Els socialistes havien de celebrar aquest divendres un dels actes més important de la campanya pel 26-M que la mort de Rubalcaba ha interromput. Tant el president de la Generalitat, Quim Torra, com el president a l’exili, Carles Puigdemont, i altres líders polítics han expressat el seu condol per la mort del polític socialista. Pedro Sánchez, que havia d’assistir al míting, vindrà finalment a Catalunya el proper 23 de maig per donar embranzida als candidats del partit a les eleccions municipals i les europees.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa