El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La ministra Ribera: “Què espera Catalunya, dependre de l’Aragó?”

La vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha criticat la “paràlisi” del Govern amb les energies renovables. “És un error enorme que la Generalitat no impulsi la promoció de renovables al seu territori. Ens sembla una barbaritat la paràlisi del Govern, els obstacles que aplica (…) Què espera, la dependència de l’Aragó?”, s’ha preguntat en veu alta Ribera en una entrevista a la La Vanguardia. “A Espanya, malgrat ser un any tan complicat, el 2021 s’hi han instal·lat gairebé 6.000 megawatts fotovoltaics addicionals i 600 megawatts eòlics. Sap quants a Catalunya? Cap”, ha apuntat la ministra de Transició Ecològica, que també ha avançat que més famílies accediran al bo social davant la pujada de la llum.

“Al gener traurem a consulta la reforma dels criteris per permetre que més famílies accedeixin al bo social. Incrementem la renda de referència i també flexibilitzarem els criteris per incloure totes les persones que viuen dins la mateixa llar, i no només nens i dependents com fins ara”, ha detallat Ribera, que igualment ha mostrat la seva preocupació pel bo social tèrmic gestionat per les comunitats autònomes. “És clau incrementar el volum de fons disponibles i sobretot accelerar l’accés a aquest recurs, perquè ens estem trobant retards en algunes comunitats”, ha assenyalat la ministra de Transició Ecològica, que ha dirigit una crítica a Europa per aquesta pujada imparable del preu de la llum.

“No és raonable que aquesta solució d’una cosa que aparentment havia de ser molt temporal i molt curta, però que ja s’ha allargat un any, sigui que en comptes de pagar el consumidor pagui el contribuent”, ha afirmat Ribera. “Aquí hi ha qui, com a conseqüència del disseny del mercat –de la llum, del gas, dels drets de CO2 dins i fora de la Unió Europea– està fent molts diners i no és raonable que sigui així”, ha reflexionat en veu alta la vicepresidenta tercera, que finalment ha defensat que el govern espanyol ha complert amb la promesa que el rebut de la llum del 2021 no superi el del 2018. “No acabo d’entendre que es critiqui l’executiu per utilitzar metodologia d’Eurostat. És bastant sorprenent, nosaltres hem fet el que es podia fer”, ha justificat Ribera.

“Les mesures de suport als consumidors que hem adoptat les havíem d’aplicar a tots els consumidors, no només als de preu regulat. Al 2018, la mitjana pagada per les famílies va ser de 635 euros i per a la segona meitat de l’any 2021 ens surt que la mitjana és de 613 euros. És a dir, hem complert la promesa”, ha finalitzat la ministra de Transició Ecològica.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Gonzalo a gener 01, 2022 | 17:45
  Gonzalo gener 01, 2022 | 17:45
  Epañoles, antes estabamos frente a un abismo, pero ahora hemos dao un paso al frente. Vivaspañaaaa.
 2. Icona del comentari de: Jaume a gener 01, 2022 | 18:06
  Jaume gener 01, 2022 | 18:06
  Sra. Ribera Catalunya te 2 centrals nuclears ,molts embasssments i estrm perfectamente rebent energía de França de les seves centrals nuclears,ens sobra electricidad sra
  • Icona del comentari de: Escurçó Negre a gener 01, 2022 | 21:14
   Escurçó Negre gener 01, 2022 | 21:14
   I a més de les nuclears i dels embassaments, a Catalunya a més tenim 2 centrals tèrmiques de cicle combinat, diverses incineradores de residus que generen energia, parcs eòlics, una central innovadora que combina l'energia solar i la biomassa que està situada a les Terres de Lleida prop de la via de l'AVE, parcs solars, l'aprofitament energètic de l'abocador del Garraf ... Produïm electricitat de sobres a Casa Nostra. Però en canvi, la Sra. Ribera no indica quines centrals elèctriques i parcs eòlics hi ha a la Comunitat de Madrid, perquè no hi ha cap.
   • Icona del comentari de: fat boy a gener 02, 2022 | 10:47
    fat boy gener 02, 2022 | 10:47
    El petroli de Tarragona?.
    • Icona del comentari de: Escurçó Negre a gener 02, 2022 | 18:18
     Escurçó Negre gener 02, 2022 | 18:18
     I també la petroquimica i d'altres indústries que mitjançant sistemes de cogeneració, generen la seva pròpia electricitat i aporten els excedents a la xarxa.
 3. Icona del comentari de: Ricard a gener 01, 2022 | 22:29
  Ricard gener 01, 2022 | 22:29
  Els castellanistes, un cop més donant lliçons als catalans sense cap vergonya. Suposem que als nord-americans un dia d'aquests els alliçonaran sobre com defensar les colònies, o als francesos com defensar Catalunya del nord, o als britànics com retenir Menorca, oi? Idiotes xenòfobs.
  • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 02, 2022 | 12:44
   Pere LLimonera i Citronell gener 02, 2022 | 12:44
   " Propósitos de Año Nuevo "... "Propósitos de Enmienda" y buenos deseos de mejora para todo separata supremata en este año 2022, para ser mejor persona : No voy a inventarme la Historia... No voy a impostar la cultura ni el folclore... No voy a ser intolerante... No voy a adoctrinar a los niños Catalanes... No voy a hacer "Dogma de Fe" de la Lengua Catalana... No voy a discriminar en ayuntamientos y Generalitat Catalana a todos aquellos que no comulgan con las ideas del Nacional-Catalanismo separata supremata... No voy a agredir, vejar, gritar ni insultar en la TV, en las calles, en la Universidad o en eventos públicos deportivos, musicales u otros a todo aquel que no comulga con las ideas del Nacional-Catalanismo separata supremata... No voy a mentir sistemáticamente, ni difamar sobre la situación real de España dando la brasa a todo guiri que me encuentre para intentar sumarle a mi cause; y que me responda que si que Catalunya tiene que ser independiente porque los catalanes somos superiores ... Voy a intentar ser menos Racista -o no ser; ya sabemos que a algunos les cuesta mucho-... Voy a intentar ser menos Xenófobo -o no ser; ya sabemos que a algunos les cuesta mucho-... Voy a intentar ser menos Supremacista -o no ser; ya sabemos que a algunos les cuesta mucho-... Voy a Respetar Democráticamente los deseos y pensamientos de la mayoría de la población... Voy a respetar la Ley... Voy a Respetar Democráticamente el funcionamiento del sistema Democrático... Voy a Respetar Democráticamente el sistema educativo que apoye la mayoría... ... , y para los mas casposos y anclados en el medioevo y/o añoradores decimonónicos : N0 voy a medir mas cráneos de los cementerios para intentar probar, que, al otro lado del Ebro, "en la Meseta", la gente tiene menor capacidad craneal y son menos inteligentes; Ni voy a justificar una superioridad catalana por el aire mas sano que se respira, al estar "La Meseta" toda a una considerable mayor altura y por tanto contener menos Oxigeno en el aire, necesario para la buena oxigenación del cerebro; así como otras "profundas reflexiones intelectuales" que abundaron, justificaron y dieron lugar al Nacional-Catalanismo supremacista... ! Feliz año nuevo a todos ! ! Feliç any nou 2022 a tothom !
   • Icona del comentari de: duc a gener 02, 2022 | 18:42
    duc gener 02, 2022 | 18:42
    estas ben malalt pallasso, trastocat no fa ni gràcia aquest nom inventat, tros de soca , ni per l'estufa de llenya serveixes, estaquirot , vas de rebaixa ja...
 4. Icona del comentari de: Ribera és muy y musho ejpaÑola a gener 02, 2022 | 07:38
  Ribera és muy y musho ejpaÑola gener 02, 2022 | 07:38
  Què espera la ministra per actuar? Què Catalunya li tregui les castanyes del foc com sempre? Els hidalgos mesetarios son així, es posen medalles per la feina que fan els altres però quan cal arremangar-se o posar quartos per solucionar problemes diuen que és feina dels altres.
 5. Icona del comentari de: JordiP a gener 02, 2022 | 10:08
  JordiP gener 02, 2022 | 10:08
  La frenada d'Aznar a les energies renovables, quan Catalunya anava pel davant d'Espanya i al pelotó escapat europeu, va aixafar la feina de molts anys de promoció de renovables, deixant quasi sense objectiu l'ICAEN. Sí, és clar, darrerament s'han fet grans inversions en renovables a Espanya, però no diu qui les ha fet ni amb quins diners. Que tornin a la legislació abansAznar i veurem el resultat. I que lliguin més fort a les elèctriques, forçant-les a invertir on més falta pot fer l'electricitat, no on hi han els cacics "amics".
  • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 02, 2022 | 12:37
   Pere LLimonera i Citronell gener 02, 2022 | 12:37
   Jordi, una parte no puede i por delante del todo del que forma parte... No des mal ejemplo, porque : cuanto mal ha hecho la inmersión y el estudio de imposturas históricas y fantochadas, hoy en Catalunya, en vez de ir al grano, a lo que hay que estudiar de verdad : Filosofía, Matemáticas, Historia -de verdad, no Cucurullica!-, Ciencias, economía, etc. ... así están los chicos hoy en Catalunya que no saben ni Lógica, ni ingles, ni matemáticas ni náaa; solo se les adoctrina en Fantasías... ! Feliz año nuevo a todos ! ! Feliç any nou 2022 a tothom !
   • Icona del comentari de: duc a gener 02, 2022 | 18:44
    duc gener 02, 2022 | 18:44
    MENTIDER ....
 6. Icona del comentari de: Groc a gener 02, 2022 | 10:08
  Groc gener 02, 2022 | 10:08
  Que es preocupi de Madrid
 7. Icona del comentari de: JordiP a gener 02, 2022 | 10:25
  JordiP gener 02, 2022 | 10:25
  De tota manera, no estaria malament que l'Aragó tingués la sort de poder vendre algun producte de la terra, a part del ternasco, el blat d'Osca, el vi DO Somontano o pernils de Teruel. Però que Espanya afavoreixi la inversió a l'Aragó i no a Catalunya per tal de limitar la independència energètica de "les províncies" catalanes és una jugada rastrera. Una més. Primer, es nacionalitza la xarxa de distribució. Acte seguit, es van cercant les empreses generadores i les distribuidores catalanes (preferentment). Així, els centres de decisió i els beneficis es van concentrant a Madrit. Finalment, es legisla per tal d'afavorir les inversionsenergètiques que serveixen a l'Estat i els seus gnomos. Feina feta. A guanyar milions a espuertas i a deixar els catalans (el 30% del PIB industrial i el 30% de les exportacions) aïllats somiant en la independència. Salut, alegria i Jabugo cada dia.
 8. Icona del comentari de: JordiP a gener 02, 2022 | 10:27
  JordiP gener 02, 2022 | 10:27
  I després, a esbroncar la Generalitat perquè el Govern català inverteix prou en bens energètics. Amb quins diners, fantasmes?
 9. Icona del comentari de: Megawatt a gener 02, 2022 | 10:35
  Megawatt gener 02, 2022 | 10:35
  Doncs mal que em pesi l'espanyola té raó. El "populisme" energètic del govern i de la CUP queda de manifest només de veure els "objectius" que canta la consellera, amb partitura similar a la dels sainets cupaires. Això si, el cigronet diu que s'ha de desnuclearitzar Catalunya. Que ho expliqui a França i a la comissió europea. I això que van anar a Glasgow.
  • Icona del comentari de: Ricard a gener 02, 2022 | 11:41
   Ricard gener 02, 2022 | 11:41
   Sobre nuclears potser que Alemanya li ho expliqui als pancastellanistes.
 10. Icona del comentari de: INOCENT a gener 02, 2022 | 13:00
  INOCENT gener 02, 2022 | 13:00
  A Catalunya no tenim tots aquells terrenys de l'Arago i d'altres llocs d'Espanya que no poden recollir ni una collita, la sort dels propietaris d'aquells terrenys que guanyan diners, molts d'ells seguts a la taberna del poble mes proxim i tambe de las empresas propietarias dels molins de llum.
 11. Icona del comentari de: Si a gener 02, 2022 | 16:22
  Si gener 02, 2022 | 16:22
  Aquesta ministra ja sap que l'Aragonès farà el que digui l'amo, que és el mateix que paga la ministra. No sé per què es preocupa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa