El TC justifica el rebuig a suspendre la condemna dels presos per la “gravetat” de les penes

El Constitucional veu un "interès general per mantenir la integritat dels pronunciaments" del Tribunal Suprem

El Tribunal Constitucional (TC) ha justificat el rebuig a suspendre la condemna dels líders independentistes mentre resol els recursos d’empara per la “gravetat” de les penes i la seva “notable extensió”. El TC cita doctrina del mateix tribunal que rebutja la suspensió de les condemnes quan superen els cinc anys de presó en les interlocutòries que deneguen la llibertat de Jordi Turull, Jordi Sànchez, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn i Dolors Bassa. “Donada la notable extensió de la pena imposada, el temps de privació de llibertat ja complert manca d’entitat per justificar la suspensió interessada, donat que el període de temps que restaria per complir excedeix amb escreix dels cinc anys de presó”, afirmen els magistrats.

Igual conclusió s’ha d’assolir si, a més, es pren en consideració el temps que podria trigar a finiquitar el present recurs“, afirmen, i sostenen que el càlcul del temps que estimen els recurrents que podria trigar el tribunal és “una simple conjectura i, en qualsevol cas, planteja un perjudici hipotètic”.

El TC argumenta que té “interès general mantenir la integritat dels pronunciaments de la Sala Segona del Tribunal Suprem, que aconsellen el compliment de la pena imposada”. “La regla general ha de ser la improcedència de la suspensió, que es configura així com una mesura provisional de caràcter excepcional i d’aplicació restrictiva“, diu el Constitucional, que considera que en aquest cas “no concorren les excepcionals circumstàncies que habiliten la suspensió de la pena de presó greu”.

També rebutja que la situació de pandèmia de coronavirus o l’absència de risc de fuga siguin arguments vàlids per suspendre l’execució de la pena. En el cas de Turull, Rull i Sànchez, que també demanaven la suspensió de la condemna d’inhabilitació, el TC també rebutja suspendre-la.

En les interlocutòries que resolen els recursos de Rull i Turull, el TC admet que la inhabilitació absoluta “pot retallar els seus drets polítics i que la reparació que eventualment pogués procedir no seria íntegra” però diu que la “necessitat d’evitar l’alteració de l’interès general s’ha d’estimar prevalent” així com “el rellevant càrrec públic que ostentava el sol·licitant en el moment dels fets, la naturalesa dels delictes atribuïts i els particulars característiques de la seva comissió que la sentència impugnada detalla”.

La decisió de denegar suspendre les condemnes es va prendre al ple de la setmana passada però el contingut íntegre de les interlocutòries s’ha fet públic aquest dimarts.

Nou comentari