El TC dona la raó al PSC i diu que la Mesa del Parlament va vulnerar els drets dels diputats en el ple de desconnexió

Sis mesos després de la presentació del recurs resol que calia demanar un informe al Consell de Garanties Estatutàries sobre la Llei de transitorietat
La seu del Tribunal Constitucional, a Madrid
La seu del Tribunal Constitucional, a Madrid | ACN

La Sala Segona del Tribunal Constitucional ha resolt més de sis mesos després un recurs d'empara presentat pel PSC, que considerava que la Mesa del Parlament havia vulnerat els drets dels diputats en el ple de desconnexió (del 6 i 7 de setembre) perquè no havia demanat al Consell de Garanties Estatutàries un informe sobre la Llei de transitorietat jurídica. Els socialistes van recórrer a l'alt tribunal que ara ha dictat sentència, donant la raó als de Miquel Iceta. La decisió s'ha pres per unanimitat i resol que la Mesa no només va vulnerar el dret dels diputats per no demanar l'informe sinó també el dret dels ciutadans a participar en els assumptes públics. La Llei de transitorietat va ser, posteriorment, declarada "inconstitucional i nul·la en la seva integritat" pel mateix Tribunal Constitucional. En aquella resolució, els magistrats ja advertien de "vicis en la seva tramitació".


 

A la sentència, els magistrats ressalten que per preservar el pluralisme polític "és necessari no només respectar la posició i drets de les minories sinó també els drets dels representants que puguin exercir la seva funció en condició d'igualtat i seguint les normes reglamentàries"

El TC entén que la decisió de no consultar el Consell de Garanties Estatutàries es va fer "fora de tota la previsió del reglament del Parlament i de la resta de l'ordenament aplicable". Per tant, no fer aquest tràmit entén que afecta "el nucli essencial de la funció parlamentària". La sentència recorda que la"funció primordial" de tota assemblea parlamentària és "respectar la ciutadania". 


 

El TC també empara el PSC en un altre recurs

 

El passat 10 de febrer, el Tribunal Constitucional també va resoldre un altre recurs d'empara presentat pel PSC i va declarar nul l'acord de la mesa del Parlament que va permetre la tramitació i l'aprovació de la Llei del Referèndum. La sentència de l'alt tribunal conclou que les votacions del ple del 6 de setembre del 2017 van vulnerar els drets dels diputats perquè no van admetre la sol·licitud de dictamen del Consell de Garanties estatutàries. 

La sentència destacava que l'actuació de la mesa de la cambra catalana i dels seus membres es va dur a terme tot i les protestes de Cs, PPC i el PSC, i de les advertències del Secretari General del Parlament i del Lletrat Major. EL TC ja s'havia pronunciat sobre la tramitació d'aquestes lleis el 20 de setembre, quan el ple del tribunal va anul·lar els acords del Parlament del 6 i del 7 de setembre amb els quals es va aprovar la Llei de Transitorietat Jurídica i la Llei del Referèndum.
Comentaris
Kalus
Que tanquin aquest niu de feixistes
Un tribunal que ja no ens representa carai ,que pesats
me mondo
Evidente, mr. Watson, resoluciones de importancia máxima no se pueden resolver a las bravas, como ya dijeron por otro lado los propios servicios jurídicos del parlamento autonómico catalán
i?
....
Friheden
Un tribunal deslegitimat per Estrasburg , com el Constitucional espanyol,no té cap motiu per parlar d’un país sobre el que no té cap jurisdicció com és Catalunya.
Friheden
Un tribunal deslegitimat per Estrasburg , com el Constitucional espanyol,no té cap motiu per parlar d’un país sobre el que no té cap jurisdicció com és Catalunya.
LA NOCHE ME CONFUNDE
Friheden @Friheden Un tribunal deslegitimat per Estrasburg , com el Constitucional espanyol,no té cap motiu per parlar d’un país sobre el que no té cap jurisdicció com és Catalunya. UD. NO SE HA ENTERADO DE DOS CUESTIONES FUNDAMENTALES, LA PRIMERA QUE EL TRIBUNAL AL QUE ALUDE NO SE HA PRONUNCIADO SOBRE EL CONSTITUCIONAL, Y MENOS DESCALIFICARLO, CREO QUE SE CONFUNDE CON ALGUNA SENTENCIA, CUESTIÓN DE FORMA QUE NO DE FONDO, SOBRE EL SUPREMO.
fideli
el TEDH diu que el TC no té ni puta idea de justícia, llei ni democràcia...o sigui, que...a pastar fang!
Estoy bocabadado
Me asombra ver en los comentarios de independentistas tanta ignorancia y resentimiento. Supongo que es fruto del "model educatiu". Esto se ha acabado ya. No os ha reconocido ni el tato y acabasteis como el gallo de Morón. Sin plumas y cacareando.
nada nuevo a cara al sol
Fascistas dan empara a fascistas.

envia el comentari