El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El TC alerta que el Parlament s’ha situat en una “inacceptable via de fet”
  • CA

L’argumentari que el Tribunal Constitucional aporta a la sentència unànime que anul·la les resolucions del Parlament sobre autodeterminació, independència i reprovació del rei Felip VI alerta que la cambra catalana “s’ha situat per complet al marge del dret” i “ha entrat en una inacceptable via de fet”. El TC raona que el Parlament “ha tornat a incidir en la vulneració de l’ordre constitucional i estatutari” i acorda notificar “personalment” la decisió al president de la cambra, Roger Torrent, i a la resta de membres de la Mesa, advertint-los del “deure” de complir la sentència i de les “responsabilitats eventuals, inclosa la penal, en què poguessin incórrer en cas d’incompliment”.

El tribunal aprecia que el contingut de la resolució és “objectivament contrari” a la Constitució i subratlla que la cambra catalana ho sabia “abans de procedir a debatre i votar el ple del 25 de juliol del 2019” en virtut d’una sentència anterior del mateix TC que versava sobre fets similars. Per tant, el TC entén que el Parlament ha desatès “els pronunciaments reiterats i advertències” que ja li ha fet i que el que pretenia “de nou” era cancel·lar “de fet, al territori de Catalunya i per a tot el poble català, la vigència de la Constitució, de l’Estatut d’Autonomia i de qualsevol regla de dret que no s’avingués o acomodés al dictat de la seva voluntat”.

El TC també considera que la sentència no suposa “de cap manera” una restricció “il·legítima” de l’autonomia parlamentària ni “compromet” l’exercici del dret de participació dels representants polítics, sinó que és la “conseqüència obligada” de la submissió a la Constitució de tots els poders públics. I recorda que l’autonomia parlamentària no pot “servir de pretext” perquè la “cambra autonòmica” es consideri “legitimada per atribuir-se la potestat de vulnerar l’ordre constitucional” ni “erigir-se en excusa per defugir el compliment de les resolucions” d’aquest tribunal. Finalment, el TC indica que no ha admès ser part del litigi Elsa Artadi i 31 diputats més per “manca de legitimació”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa