El TC admet el recurs de Torra contra el Suprem per no haver aturat la inhabilitació

El tribunal considera que hi concorre "especial transcendència constitucional"

El Tribunal Constitucional (TC) ha aprovat per unanimitat admetre a tràmit el recurs d’empara del president Quim Torra contra les interlocutòries del Suprem del 23 de gener i el 20 de febrer en que rebutjava suspendre cautelarment la inhabilitació com a diputat dictada per la JEC, arran de la sentència del TJSC per un delicte de desobediència. L’alt tribunal veu en el recurs “una especial transcendència constitucional” perquè els fets “transcendeixen del cas concret” i podria tenir “unes conseqüències polítiques generals”. En relació a la sol·licitud de suspensió demanada, el ple no veu la “urgència excepcional” que justificaria la seva adopció perquè fer-ho “equivaldria a anticipar una eventual resolució estimatòria del recurs”. Per això, acorda formar una peça separada i concedir tres dies al ministeri fiscal i al demandant d’empara perquè hi puguin fer al·legacions.

La sala contenciosa administrativa del Suprem va rebutjar en dues interlocutòries del 23 de gener i el 20 de febrer adoptar mesures cautelars arran de la retirada per part de la JEC de la seva acta com a diputat. En concret, la JEC va acordar el 3 de gener aplicar la inhabilitació a Torra com a diputat del Parlament per la sentència –no ferma- del TSJC per no haver retirat la pancarta sobre els presos i els llaços grocs durant la campanya del 28-A. El Suprem va rebutjar els arguments de la defensa de Torra, que al·legava que l’àrbitre electoral havia “usurpat” funcions al Parlament i que inhabilitar-lo suposava un “dany irreparable”.

La correlació de la incompatibilitat sobrevinguda en les causes d’inelegibilitat ens resulta clara en el tenor literal dels articles 6.2 b) i 6.4 de la LOREG“, citava la interlocutòria. L’alt tribunal, a més, considerava que “l’interès general que ha de prevaldre és ara el que està present en la sentència condemnatòria” del TSJC i que és la que porta a determinar la “inelegibilitat sobrevinguda” apreciada per la JEC en aplicació de la llei electoral.

Ara, el Constitucional ha admès a tràmit el recurs de Torra i l’estudiarà perquè hi aprecia “una especial transcendència constitucional” ja que els fets “transcendeixen del cas concret” i podrien tenir “conseqüències polítiques generals“. A més, el TC ordena a la sala contenciosa del Suprem que remeti una certificació de les actuacions de les interlocutòries en un termini de deu dies i emplaçar a les parts del procediment a comparèixer en el recurs d’empara.

Nou comentari