El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Nova enganxada de Junts i ERC per la taula de diàleg
  • CA

Nova enganxada dels socis de coalició al Parlament. Aquesta vegada, les qüestions que han ocasionat un estira-i-arronsa entre ERC i Junts han estat els pressupostos i la taula de diàleg. En el ple celebrat aquest dimecres, el presidet de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet ús d’una de les seves intervencions per demanar de nou a Junts que es sumi a la negociació entre governs.

En el torn de rèplica, el president parlamentari de Junts, Albert Batet, l’ha instat a “aixecar el veto” als noms que van proposar per a la delegació catalana de la taula. Batet ha insistit que “la voluntat de diàleg hi és des del primer dia” i el president Aragonès ha replicat que “per ajudar en el procés és millor ser-hi”.

L’altra qüestió que ha despertat controvèrsia entre ERC i Junts ha estat la negociació dels pressupostos de l’Estat per al 2022. Batet ha assegurat que l’independentisme no pot donar llum verda als pressupostos del govern espanyol perquè els comptes “no són bons per a Catalunya”. Per això, ha insistit en “negociar amb tota la força” i fer-ho “de manera conjunta”.

El traspàs de Rodalies

Batet ha dit que per negociar els pressupostos de l’Estat per al 2022 cal garantir el traspàs de Rodalies. El president parlamentari de Junts ha dit que per negociar “amb tota la força” cal exigir a l’Estat que doti de més recursos al sistema de salut per poder enfortir-lo, que presenti garanties que es complirà la inversió prevista als pressupostos i que s’obri a la cogestió dels fons europeus perquè Catalunya pugui decidir quines inversions es fan al país. A banda, Batet ha assegurat que per negociar els pressupostos estatals amb el govern de Pedro Sánchez cal “un avenç constatable” en la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l’estat espanyol.

Prèviament, Puigneró havia desvinculat aquesta qüestió dels pressupostos en considerar que “es voti el que es voti” al Congrés aquest traspàs havia de ser “una realitat”. Les paraules de Batet i les de Puigneró han provocat confusió, perquè semblava que s’estiguessin contradient sobre si s’han de vincular els pressupostos estatals al traspàs de Rodalies o no. Per aclarir-ho, fonts de Junts han assegurat després que el que ha dit el vicepresident Puigneró no és contradictori amb el discurs de Batet, sinó que és “complementari”. Segons aquestes fonts, Puigneró ha volgut dir que s’ha de treure el traspàs de l’equació dels pressupostos perquè el traspàs dels maquinistes s’ha de negociar de govern a govern, i s’ha de fer independentment dels pressupostos. Asseguren que Puigneró no ha dit que ho desvinculen perquè no sigui important que hi hagi una partida als pressupostos, sinó que s’ha de fer efectiu en altres fòrums.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ramon a octubre 20, 2021 | 13:39
    Ramon octubre 20, 2021 | 13:39
    Sou uns merdes tots plegats. No podeu parlar d'aquests temes avans de sortir en public ? no sabeu ni organitzar-vos. Com voleu dirigir un pais ? Repeteixo, sou uns merdes.
  2. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a octubre 20, 2021 | 14:07
    Luisnomeacuerdo octubre 20, 2021 | 14:07
    Peleas en el patio del cole de los fascistas independentistas. El milhaus y cabeza buque a darse de ostias en la pista central del circo prucesista. Son como niños, ya no les toman en serio ni sus rebaños de borreguetes lazinazis.
  3. Icona del comentari de: Octubrista a octubre 20, 2021 | 18:57
    Octubrista octubre 20, 2021 | 18:57
    La taula merdosa aquesta només serveix per blanquejar Xànxess davant d'Europa a canvi, juntament amb l'aprovació dels pressupostos, del nomenament de Junqueras com a virrei de Catalunya. El sector autonomista de JUNTS també n'està desitjós de servir el poder colonial però necessita obtenir alguna promesa o aparença de cosa a canvi per dissimular
  4. Icona del comentari de: Si noi, a octubre 21, 2021 | 05:37
    Si noi, octubre 21, 2021 | 05:37
    molt millor que seure i parlar es suspendre la DUI en 8 segons i fugir deixant-ho tot enmerdat, oi?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa