El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Talen una vintena d’arbres fruiters que tenien llaços grocs
  • CA

 

Diu l’unionisme que el procés trenca famílies… el que és segur és que tala arbres. Una nova forma d’agressió que fins ara no s’havia computat en la llarga llista d’actes violents contra la reivindicació democràtica de la llibertat dels presos polítics i del dret d’autodeterminació. El propietari d’una finca a La Valldan (Berga) s’ha trobat amb una vintena d’arbres fruiters que han estat amb una serra o que han quedat molt malmesos perquè els han trencat les branques. Els fets van passar la nit de dilluns, un dia de molta pluja en què el propietari, l’Àngel Guixé, no va visitar la finca, a la qual s’hi accedeix només en cotxe perquè està força apartada del nucli urbà. “Plovia i no hi vaig anar, de manera que qui sigui que ha fet la destrossa, va aprofitar que no hi era per entrar-hi amb una serra i altres eines per destrossar-ho tot”, explica a El Món l’Àngel Guixé.

 

Però per quina raó un acte de vandalisme d’aquestes característiques? Perquè aquests arbres fruiters que l’Àngel va plantar ara fa sis anys tenien llaços grocs com a mostra de solidaritat dels propietaris amb els presos polítics. De fet, no era la primera vegada que hi havia vandalisme a la finca: “La meva dona va posar llaços grocs als arbres fa un parell de mesos, i des d’aleshores, diverses vegades ens els han robat, però els hem tornat a posar. Aquesta vegada, però, han entrat amb serres i han destrossat no només els arbres, sinó també una part de les vinyes que tenim, perquè ho han aixafat tot per passar”, denuncia. 

L'estat en què ha quedat un arbre que lluïa un llaç groc
L’estat en què ha quedat un arbre que lluïa un llaç groc | el món

 

El propietari ja ha presentat una denúncia a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Berga, per les destrosses provocades i pel fet que han entrat en una propietat privada. “No tenim sospites concretes de qui ha pogut ser, però és molt evident que l’acció té una profunda connotació política”, lamenta l’Àngel, que avisa que no pensa atemorir-se i que plantarà novament arbres. I encara més, “amb gent de la zona hem parlat que encara posarem més llaços grocs a les finques, de cap manera farem cap pas enrere”, anuncia a El Món.

 

L’Àngel confia que els Mossos puguin determinar el o els responsables d’aquest acte vandàlic, perquè considera que, “més enllà del valor material de les destrosses”, es tracta d’una coacció més als ciutadans i al seu dret a expressar-se lliurement. De fet, els llaços grocs no són l’únic símbol que té a les seves terres que pot desencadenar l’odi d’intolerants. Té un poc amb una porta de ferro amb forma d’estelada, i també un màstil amb una màniga de vent que és una estelada: “Pateixo perquè tornin a entrar i m’ho facin malbé, però no penso retirar-ho”, avisa. 

 

Una vinenta d'arbres destrossats en una finca de Berga
Una vinenta d’arbres destrossats en una finca de Berga | el món

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa