El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Suprem es declara competent per jutjar Nuet per desobediència
  • CA

La sala penal del Tribunal Suprem s’ha declarat competent per jutjar al diputat d’ERC al Congrés Joan Josep Nuet per un presumpte delicte de desobediència. D’aquesta manera, el Suprem dona la raó a la fiscalia i no a la defensa de Nuet, que havia sol·licitat mantenir la competència de la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), on seran jutjats els altres membres de la Mesa del Parlament de la tardor del 2017. El tribunal considera que la competència és del Suprem un cop acreditada “sobrevingudament” a la instrucció, qualificació i obertura de judici la condició d’electe i de parlamentari de Nuet.

En una interlocutòria, la sala penal ordena retrotreure les actuacions al tràmit de qualificació i dona trasllat a la fiscalia per “ajustar” aquesta qualificació en quant a la prova que sol·licita “limitada al delicte que s’imputa a l’aforat”.

La defensa de Nuet va apel·lar a un acord del Suprem del 2014 segons el qual es va establir que, en les causes amb aforats, la resolució judicial que acorda l’apertura de judici oral “constitueix el moment en que queda definitivament fixada la competència del tribunal d’enjudiciament, tot i que amb posterioritat a la data s’hagi perdut la condició d’aforat”.

En canvi, la sala considera que aquest acord “es refereix a supòsits de pèrdua d’aforament processal durant la tramitació de la causa, però no als casos d’adquisició sobrevinguda d’un aforament processal per qui fins al moment no en tenia o estigués emparat per un de diferent”.

La causa contra Nuet i els altres membres de la Mesa del Parlament de la tardor del 2017 es va començar a instruir al Tribunal Suprem. En aquell moment, Nuet formava part de la Mesa en representació de Catalunya Sí que es Pot. Posteriorment, el tribunal va decidir separar-los de la causa principal, a excepció de l’expresidenta de la cambra Carme Forcadell, i va remetre el cas al TSJC. El tribunal català va enviar una exposició raonada el desembre passat al Suprem per demanar que jutgés a Nuet un cop va ser escollit diputat al Congrés.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa