El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Suplicatori tornarà a posar la pilota al terrat de la justícia internacional
  • CA

Si l’aritmètica parlamentària i les pressions polítiques no fallen, el Parlament Europeu acceptarà el suplicatori sol·licitat pel Tribunal Suprem i aixecarà la immunitat dels eurodiputats Carles Puigdemont i Antoni Comín per tal que la justícia belga pugui analitzar l’euro-ordre espanyola, un mecanisme a través del qual l’alt tribunal pretén que la justícia internacional entregui els dos polítics exiliats per asseure’ls al banc dels acusats en la macro causa contra l’independentisme. Per tant, un posicionament del Parlamenet europeu favorable al Tribunal Suprem no implicarà que els eurodiputats siguin entregats a Espanya -encara que eurodiputats unionstes hagin promès que Puigdemont i Comín seran empresonats ben aviat a Espanya-, sinó que el conflicte tornarà a les instàncies judicials després d’haver fet una parada al cor de l’Europa política. 

[r:1]

“El comptador es tornarà a posar a zero i novament serà la justícia belga la que determini si Puigdemont i Comín han de ser entregats a Espanya per ser jutjats, o si per contra, no hi ha fonament per a una euro-ordre i es rebutja la seva extradició”, assenyalen a El Món fonts de la defensa dels dos eurodiputats. No consideren que una hipotètica retirada de la immunitat es pugui computar com una victòria espanyola. Remarquen que d’entrada, el Parlament europeu es veurà obligat a entrar per primera vegada en el fons del conflicte polític. Un fet que l’Estat espanyol volia evitar de totes totes. I en l’àmbit judicial, un terreny on la defensa se sent més còmoda “pels antecedents d’Alemanya, Bèlgica i el Regne Unit”, celebren que el suplicatori, en cas de prosperar, tampoc serà una victòria de la justícia espanyola, perquè senzillament tornarà a posar la pilota al terrat de la justícia belga, apunte.

Quin itinerari segueix un suplicatori?

No hi ha un termini fixat perquè l’Europarlament emeti un veredicte sobre la petició del Suprem. El procés està regulat en l’article 9 del reglament intern de Parlament Europeu. Un cop l’autoritat competent, en el cas de Puigdemont i Comín, el Tribunal Suprem, dirigeix al president de l’Eurocambra la petició de suplicatori, aquesta es comunica a ple i es remet a la comissió d’Assumptes Jurídics. Els membres d’aquest grup estudien el cas requerint tota la informació que considerin necessària, i donant l’oportunitat als diputats d’explicar-se i a aportar els documents que estimin oportuns per a la seva defensa. I és aquí on la defensa dels eurodiputats catalans pot aconseguir dilatar el procés per aprofitar la situació de protecció actual. Excepte en el moment de la seva compareixença, la persona per la qual es demana el suplicatori, no està present en els debats de la comissió sobre el seu cas. Si la petició de suspendre la immunitat es formula per a diverses persones, com és el cas, la comissió d’Assumptes Jurídics els analitza per separat.  

Primer ple de Puigdemont i Comín al Parlament Europeu

Primer ple de Puigdemont i Comín al Parlament Europeu Jordi Borràs

Quan la comissió publica l’informe en què expressa la seva opinió sobre la petició de retirada de la immunitat, aquest s’inclou en l’ordre del dia del següent ple perquè se sotmeti a votació. En aquest ple, cada afectat tindrà un temps d’exposició inicial de quinze minuts, per després passar a respondre les preguntes que li formulin els parlamentaris. Durant la sessió, pot estar acompanyat pel seu advocat, però sense que aquest tingui dret a prendre la paraula.

[r:2]

Cal una majoria simple de l’hemicicle, i en cas de produir-se, el president de la cambra comunicarà als afectats i a l’autoritat judicial de l’Estat que té llum verda per iniciar els tràmits judicials que consideri oportuns. Sigui com sigui, cal remarcar que la decisió final “no constitueix un veredicte de culpabilitat, sinó que simplement permet a les autoritats judicials nacionals procedir a la investigació o el judici”, tal i com consta en el reglament de la cambra. 

Diverses fonts consultades situen entre els quatre i els sis mesos el temps estimat que l’Europarlament pot trigar a pronunciar-se. De moment, l’eurodiputat Puigdemont ha fet una consulta per ratificar si la seva immunitat li permet viatjar a Espanya per visitar els presos polítics en una visita oficial que faran diversos eurodiputats el febrer vinent. Des del punt de vista legal, la immunitat regeix a tot el territori de la UE i impedeix que el càrrec públic sigui detingut o incomodat. El mateix exjutge de l’Audiència Nacional Baltasar Garzón ho remarcava en una entrevista a Rac1 preguntat per si el president a l’exili podria trepitjar Catalunya en condicions de seguretat. Ara bé, fonts de la defensa es mostren reticents sobre el fet que Espanya respecti aquesta immunitat.

Primer ple de Puigdemont i Comín al Parlament Europeu

Primer ple de Puigdemont i Comín al Parlament Europeu Jordi Borràs

En el cas que l’Europarlament aixequés la immunitat de Puigdemont i Comín i acabessin a disposició de la justícia belga, no perdrien la seva condició de membre de la Cambra, perquè regeix el principi que concedir la pèrdua de la immunitat no és un veredicte de culpabilitat, sinó el permís perquè sigui investigat i jutjat.

[r:3]

Els suplicatoris són procediments més habituals del que pugui semblar a la UE, si bé el cas de Puigdemont i Comín és especial. A tall d’exemple, durant la legislatura 2009-2014 es van presentar 61 suplicatoris, i des de l’inici d’aquesta legislatura ja se n’han presentat cinc, un dels quals, ja s’ha concedit. Es tracta del diputat portuguès José Manuel Fernandes, que va sol·licitar ell mateix que s’aixequés la seva immunitat per poder ser processat per suposada malversació. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa