El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
‘Spain, Sit & Talk!’ caduca i apareix ‘Spain, Talk & Move!’
  • CA

L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Assemblea de Càrrecs Electes de Catalunya han presentat aquest divendres a Barcelona dues campanyes per fer difusió del conflicte entre Catalunya i l’Estat a nivell estatal i internacional (Catalonia Democracy in Danger!) i per pressionar el govern espanyol a fer passos concrets per sortir de l’atzucac (Spain, Talk & Move!). La campanya vol reproduir l’èxit d’una iniciativa semblant que l’AMI va portar a terme el 2016 per tal de fer difusió sobre el referèndum de l’1 d’octubre del 2017.

Unimplicarà fer un enviament de cartes des dels municipis associats a 193 capitals de tots els països reconeguts per l’ONU i 47 no reconeguts. També es farà arribar la missiva a 100 ciutats més grans que no són capital i s’aprofitarà els agermanaments amb 353 municipis de 44 països dels cinc continents.

Fer visible el conflicte és uns dels objectius principals de les dues campanyes i fer-ho des d’un punt de vista “pedagògic” tenint en compte que cal “guanyar la batalla de l’opinió pública internacional”, han explicat els promotors de la iniciativa. Traspassar fronteres suposa un repte i amb la campanya internacional es pretén que es puguin aconseguir manifestos o l’aprovació de mocions com ha passat ja a la Catalunya Nord i a Portugal.

La campanya Catalunya Democracy in Danger s’ha fet en català, castellà, anglès i francès. S’ha editat un desplegable esquemàtic amb dades de context sobre Catalunya i un recull cronològic del que ha passat en els darrers anys: des de la consulta d’Arenys fins a l’arribada de Carles Puigdemont al Parlament Europeu. També es detallen el drets vulnerats i es mostra una relació de drets i tractats de referència afectats.

L’èxit de ‘sit & talk’ com a referent

L’exalcaldessa de Badalona i candidata electa de Badalona Valenta, Dolors Sabater, ha explicat que la nova campanya Spain, Talk & Move és una evolució de Spain, Sit & Talk. “L’èxit de la primera mobilització, que apel·lava al sentit comú fos quina fos la ideologia per resoldre el conflicte polític seient i parlant ens porta a que ara hem aconseguit que hi hagi un espai per seure i parlar de tot i sobretot d’autodeterminació, amnistia i fi de la repressió”, ha subratllat. La nova campanya buscarà la complicitat de càrrecs electes de tot l’Estat i el món perquè pressionin el govern espanyol.

La diputada de la CUP al Congrés, Mireia Vehí, ha dit durant la presentació de a la campanya que aquesta connecta amb “l’esperit de l’Assemblea de Càrrecs Electes” en un moment en què hi ha “un bloqueig ales institucions”. Vehí  ha fet referència a la necessitat de bastir una “institucionalitat alternativa” que posi “solucions sobre la taula” i, entre aquestes, “la internacionalització del conflicte” n’és una. “Perquè quan hi ha un mur ha de ser la comunitat internacional la que forci l’Estat espanyol a parlar de l’autodeterminació”, ha emfasitzat la cupaire. Vehí ha apel·lat els electes de l’Estat i d’arreu del món “que parlin i participin de la campanya per estrendre per tot elm ón el clam democràtic del poble de Catalunya per la llibertat, l’autodeterminació, l’amnistia i la fi de la persecució política”.

De la seva banda, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha destacat que ja hi comença a haver-hi arreu persones que comprenen que el conflicte català “va de drets individuals i col·lectius”. Madrenas ha remarcat que cal fer la crida a tots els electes del món perquè es comprometin i també enviïn cartes al govern espanyol.

La campanya va més enllà de l’enviament de cartes físiques i es proposta fer visites a electes de la resta de l’Estat. A banda, també es vol aprofitar per a la causa les xarxes de col·laboració entre municipis.

Els promotors de les campanyes expliquen que oferiran un model de carta per utiltizar en les missives, però diuen que es dirigeixen a electes de qualsevol ideologia. En aquest sentit, esperen també que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i altres membres de l’espai dels Comuns es puguin afegir a aquesta campanya de divulgació i pressió política.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa