El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Solé reclama a Sánchez que convoqui la mesa de diàleg “tan aviat com es pugui”
  • CA

El conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé ha reclamat al govern espanyol que compleixi el compromís fet al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides per mantenir un diàleg amb Catalunya convocant la mesa de diàleg. “Des del Govern reclamem que se celebri aquest espai de diàleg tan aviat com es pugui“, ha afirmat aquest dijous el conseller d’Acció Exterior des de Brussel·les. En l’examen de drets humans de l’ONU, Espanya ha acceptat una recomanació per tenir un diàleg “constructiu” amb el Govern recordant la creació de la mesa de diàleg. “No tenim ni dia ni data per celebrar la mesa de negociació”, s’ha queixat Solé, exigint que es passi “de les paraules als fets”.

Tot i això, Solé ha admès una percepció de “bones intencions” per part del govern de Pedro Sánchez. D’altra banda, Solé ha lamentat que les recomanacions dels estats en l’examen de l’ONU relatives als drets de lliure expressió i reunió no hagin tingut “cap resposta”.

 

Els compromisos d’Espanya

El govern de Pedro Sánchez ha defensat en resposta a l’examen de drets humans de les Nacions Unides la creació de la mesa de diàleg i la comissió bilateral amb el Govern. Al gener en la sessió per l’Examen Periòdic Universal de l’ONU, Veneçuela va reclamar a Espanya que iniciés “un diàleg constructiu amb el poble català i les seves institucions“. El passat 30 de juny el govern espanyol va informar l’ONU que acceptava aquesta recomanació veneçolana en matèria de drets humans i reivindicava la creació de la mesa de diàleg al febrer.

Espanya ha acceptat 252 recomanacions sobre drets humans de les 275 que va rebre en aquella sessió. Una quinzena de països van reclamar a Espanya garantir el dret d’expressió i protesta en l’examen de drets humans de l’ONU. Entre aquests, Suïssa, Itàlia, Bèlgica, Xipre, Txèquia, Islàndia i Alemanya es van mostrar preocupades per “restriccions” a la llibertat d’expressió i reunió pacífiques. El Canadà va exigir a Espanya que suprimeixi el delicte d’injúries a la corona, mentre que els Estats Units van demanar més protecció als periodistes i a la llibertat d’expressió.

Espanya ha acceptat aquestes recomanacions, però defensa que la llei de seguretat ciutadana només permet actuar a la policia en manifestacions “quan aquestes perden el seu caràcter pacífic”. “Espanya continuarà treballant per garantir el respecte als drets fonamentals i la llibertat d’expressió i d’associació“, afirma. El govern de Pedro Sánchez també ha acceptat les recomanacions sobre els delictes d’injúries a la Corona recordant que té previst una revisió del codi penal en aquest sentit.

Per contra, l’executiu espanyol es nega a despenalitzar el delicte d’injúries incloent-lo al codi civil, tal com li reclamava Luxemburg. “La tipificació del delicte d’injúries en la legislació espanyola compleix amb el principi de proporcionalitat requerida pels estàndards internacionals“, contradiu el govern de Sánchez als luxemburguesos. Tampoc no ha acceptat la petició de Luxemburg per abolir la presó incomunicada. El govern espanyol no ho veu necessari perquè considera que no comporta “un aïllament total del detingut”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa