Solé reclama a l’Estat que “compleixi amb Nacions Unides” i alliberi els presos polítics

El conseller diu que "l'incompliment reiterat" de l'Estat "posa en qüestió la qualitat democràtica"

El conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé, ha reclamat al govern espanyol que “compleixi amb les Nacions Unides” i alliberi els presos polítics després que el Grup de Treball de Detencions Arbitràries hagi emès un nou informe on reitera que la seva petició per deixar en llibertat als líders independentistes “segueix sent vàlida”. “Cal complir amb els dictàmens i posicionaments dels organismes internacionals”, ha insistit Solé, que considera que “no s’entén aquest incompliment reiterat” de l’Estat, que posa “en qüestió la seva qualitat democràtica”. El conseller ha dit que el grup de l’ONU “ha reiterat en més d’una ocasió que l’Estat ha vulnerat els drets fonamentals”.

El document d’aquest grup de Nacions Unides reitera el posicionament ja expressat fa uns mesos, on denunciava l’empresonament i demanava la llibertat dels presos, l’inici d’una investigació independent i indemnitzacions per la presó preventiva.

Poc després que el Grup de Treball demanés l’alliberament dels presos per considerar que era “arbitrari”, el govern espanyol va demanar una revisió de la decisió en dubtar de la “imparcialitat” i “independència” dels experts que la van adoptar. Segons l’executiu de Pedro Sánchez la resolució contenia “errades i distorsions”.

Tal com exigia Espanya, el Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries ha reexaminat l’informe que va fer sobre els presos, però ha arribat a la conclusió que van respectar la metodologia habitual. El grup recorda que només reconsidera les seves opinions en “circumstàncies excepcionals” i si s’aporten fets “completament nous” o desconeguts del cas.

La petició de llibertat

En dues resolucions separades abans de la sentència pel cas de l’1-O, el Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries va demanar l’alliberament de Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa.

Nou comentari