Sis amics, tres banderes i un nexe d'unió: Democràcia

Companys d'un equip de futbol desmunten el discurs de la fractura social a Catalunya assistint a la manifestació i expressant amb banderes els seus sentiments

 

La violència uneix i fa fort el bloc dels demòcrates. Els demòcrates del sí i els del no. Els que animen la selecció espanyola i els que ni es miren el partit. Els que no van anar a votar i els que van fer hores de cues. Els efectes de la repressió policial de l'Estat per intentar impedir el referèndum no només es tradueixen en 900 ferits, sinó en una clara victòria del Govern català, la societat civil i els més de 700 alcaldes que van participar en l'organització del referèndum i que van escapçar pacíficament un atac als drets fonamentals. Els efectes es perceben al carrer, i a petita escala, també entre amics. És el cas d'un grup de sis amics que han anat plegats a la manifestació convocada aquest migdia a Barcelona. L'Alba, l'Ahinoa, la Paula, la Irene, el Carlos i l'Oriol són companys d'equip de futbol. Han vingut amb la samarreta de la selecció espanyola, l'estelada, la bandera d'Espanya i la senyera. I s'han assegut a la plaça Universitat en cercle, amb un domàs del Sí al centre i dues paperetes de l'1-O. Conviden El Món a seure i "comentar la jugada", com a bon equip de futbol, cohesionats davant els atacs del rival. Per a alguns, un rival de tota la vida, i per a altres, un rival inesperat.

 

 

Un domàs del sí amb dues paperetes per expressar el desig de democràcia
Un domàs del sí amb dues paperetes per expressar el desig de democràcia | Gemma Aguilera 

 

L'Alba duu la samarreta de la selecció espanyola, amb el nom d'Iniesta, el capità blaugrana. "Jo estic en contra de la independència, però visc el procés amb molt de respecte. Abans que espanyola sóc ciutadana i estic en contra de la violència policial. Aquesta no és una manifestació per la independència només, ho és per la democràcia". L'Alba va anar a votar 'no'.  Al seu costat hi ha l'Ahinoa. Duu una estelada i va votar 'sí'. "El que ens està unint a tots és que les coses no s'estan fent gens bé per part d'Espanya, tots tenim drets i s'han de respectar. Estem units en contra de l'actuació de l'actuació d'Espanya, tancada en la violència i sense voler dialogar. Com a amics que som, estem units i Madrid no ens aconseguirà separar mai".

 

La Paula és la tercera via de l'equip de futbol. Duu la senyera i va anar a votar 'no'. És a la manifestació perquè no estic a favor de la independència, però penso que el referèndum és lega"l i vull que el govern espanyol ens deixi exercir el nostre dret a decidir sense coaccions ni violència. Com a Estat de la UE, és una salvatjada". Al seu costat, la Irene. Bandera espanyola, no va anar a votar. Sorpresa pel respecte de tothom cap als seus sentiments: "Estic molt sorpresa i contenta, he vingut aquí i tothom m'ha respectat molt, estic en contra de la violència de la policia espanyola, que a hores d'ara no representa el meu país. Estic a favor de la democràcia i d'un referèndum lliure i pacífic".

 
Fotografia aèria de la riuada de gent que ha assistit a la manifestació de Barcelona
Fotografia aèria de la riuada de gent que ha assistit a la manifestació de Barcelona | Jordi Borràs

 

El Carlos és al seu costat i també porta una bandera d'Espanya. No va anar a votar. Ens explica en castellà que "no estic a favor de la independència, però no són formes de fer, en una democràcia la policia no pot apallissar ciutadans". El seu company, l'Oriol, duu l'estelada i va votar sí. És un habitual de les concentracions independentistes: "Vaig votar el 9N, que suposadament era igual d'il·legal que l'1-O, però no hi va haver brutalitat policial. El govern espanyol no és conscient de la mala imatge que s'ha creat a nivell internacional i també dins de Catalunya, on molta gent ha deixat de sentir-se representada per Espanya".

 

Una sola imatge i sis històries que desmunten d'una plomada les mentides de l'Estat i els partits que donen suport al règim del 78 sobre la fractura de la convivència a Catalunya.

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?