El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Síndic reclama càmeres a tots els racons de les comissaries dels Mossos
  • CA

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha reclamat al Parlament mesures legals per tal que els Mossos d’Esquadra instal·lin més càmeres dins les dependències policials i, en concret, en els espais on hi hagi detinguts. Així ho ha comunicat a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, en el lliurament de la l’informe anual del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura (MCPT) corresponent al 2021.

En aquest dossier, el Síndic és prou explícit en subratllar que “cal instal·lar càmeres de videovigilància en tots els espais que conformen el circuit de detenció, des de l’aparcament de la comissaria fins a la cel·la”. En aquest sentit, la sindicatura, en un informe de 150 pàgines, també destaca que les comissaries de Mossos d’Esquadra “encara no disposen de càmeres de videovigilància a les sales de ressenya i identificació, mancança que s’hauria de corregir al més aviat possible”.

En el marc de la “garantia dels drets de les persones detingudes en l’àmbit policial”, l’informe “continua constatant” que les “visites mèdiques a què tenen dret les persones detingudes no es fan, amb caràcter general, en privat”. Ribó aprofita l’aplicació del Protocol d’Istanbul, per recordar que “les visites mèdiques s’haurien de fer com a norma general en privat i sense presència policial, tret que el personal mèdic demani el contrari per motius de seguretat”.

El Síndic Rafael Ribó, l’adjunt general, Jaume Saura, i altres membres del MCPTcom l'exdiputat Jaume Bosch, presenten l'informe a la presidenta Laura Borràs/Parlament
El Síndic Rafael Ribó, l’adjunt general, Jaume Saura, i altres membres del MCPTcom l’exdiputat Jaume Bosch, presenten l’informe a la presidenta Laura Borràs/Parlament

Per altra banda, l’informe inclou un estudi monogràfic amb els resultats d’una enquesta que es va distribuir a totes les persones en centres penitenciaris i de justícia juvenil per valorar la resposta de les administracions públiques a la gestió de la Covid-19. Ribó, en una compareixença posterior, ha explicat que els protocols de vacunació adoptats i la vacunació del personal funcionari i de la població interna han permès que la taxa de contagis als centres hagi estat relativament baixa.

En l’àmbit de les recomanacions, el síndic ha proposat mantenir i millorar les comunicacions telemàtiques dels centres penitenciaris i que s’adaptin espais per més intimitat dels reclusos quan es comuniquin telemàticament. Per altra costat, ha recordat que la immobilització i la contenció mecànica dels presos haurien de ser l’última eina en la “resolució de conflictes”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 29, 2021 | 21:41
    Gonzalo desembre 29, 2021 | 21:41
    Y wifi gratuito y un iPhone de última generación para todos los presos. Pobrecitos. Que oprimidos están.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa