El Síndic de Greuges aposta per l’amnistia per “superar el conflicte de soca-rel”

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha apostat aquest dijous per defensar l’amnistia com la via política que permetrà “superar el conflicte” entre Catalunya i l’Estat “de soca-rel”. D’aquesta manera, l’opinió del Síndic s’alinea amb la demanda de les principals organitzacions independentistes per aconseguir la llibertat dels presos polítics. Si l’amnistia no és possible, Ribó aposta en segon lloc per l’indult, mesura que veu “assumible” o, finalment, “la reforma o bé la derogació del delicte de sedició”.

El Síndic ho ha dit al Parlament on ha lliurat al president de la cambra, Roger Torrent, un informe sobre la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes. Ribó ha alertat d’una trencadissa pel que fa a drets fonamentals a l’Estat espanyol per culpa del dictamen.

Ribó ho ha fet amb l’informe sota el braç, que conclou que la sentència “resulta desproporcionada i podria haver vulnerat drets constitucionals de les persones condemnades, i també pot tenir afectacions en el gaudi de drets i llibertats fonamentals per part de tota la ciutadania”.

Les principals conclusions de l’informe són que el Suprem no era el “jutge ordinari predeterminat per la llei”, a la vegada que la desproporcionada acusació inicial de rebel·lió va viciar tota la causa i va provocar una presó preventiva “injustificada i desproporcionada”.

Nou comentari