Setmana Santa, toros i caça, la franquícia andalusista de l’espanyolisme

Vox identifica les claus de la seva irrupció al Parlament andalús amb les “tradicions” de la zona
L'escriptor Fernando Sánchez-Dragó darrere de Santiago Abascal, líder de Vox
L'escriptor Fernando Sánchez-Dragó darrere de Santiago Abascal, líder de Vox | Quico Sallés

Més enllà de les anàlisis sociològiques dels resultats de Vox a les eleccions andaluses d’aquest diumenge, els seus estrategues tenen més que clares les claus de l’èxit de la seva campanya. De fet, creuen que han combinat la defensa de la unitat d’Espanya amb la idiosincràsia pròpia andalusa. És a dir, que han assolit ser la franquícia andalusista de l’espanyolisme. Així ho han fet valer defensant a ultrança les “tradicions de la gent andalusa”. Així ho entenen i ho exposen, i sense despentinar-se. De fet, el candidat de Vox a la Junta, Francisco Serrano, porta des de la nit electoral remarcant que la seva formació és el “partit dels indignats andalusos”. Una idea que el líder del partit, Santiago Abascal, s’encarrega d’argumentar. En aquest sentit, constata que el secret de l’èxit ha estat que els andalusos han identificat Vox amb el “partit que parla de les coses que ells senten i diuen”


 

Donat per descomptat que Vox té com a premisa la unitat d’Espanya -i en base això reclama la devolució de les competències en Ensenyament i Sanitat, per garantir la “igualtat i la llibertat entre espanyols”- , Abascal posa el valor afegit en l’entronització política de fenòmens que considera estructurals d’Andalusia. “Els 400.000 votants s’han sentit identificats amb un partit que ha respectat les seves tradicions i que se sentin orgullosos de la seva manera de viure, de la seva Setmana Santa, de la manera que viuen en el medi rural, dels que volen gaudir de la tauromàquia i de la caça que ho puguin fer amb llibertat”, subratlla Abascal. De fet, Vox ha procurat en els seus mítings a les zones rurals vestir-se com el partit alliberador de la pressió fiscal i ambiental que segons el seu criteri pateixen els propietaris, els ramaders o pagesos. Fins i tot, el darrer divendres de campanya Abascal va passar el matí amb toreros. Afegeix en aquest paquet, la rebaixa d’impostos, però sobretot l’eliminació de les lleis “ideològiques” com la llei sobre la igualtat de gènere. Però sobretot, la llei de la Memòria Històrica, una legislació que considera especialment greu a Andalusia. 


 

Santiago Abascal passejant acompanyat d'un torero
Santiago Abascal passejant acompanyat d'un torero | Quico Sallés

 

Com a arma argumental, Vox ha visitat en campanya la frontera amb Melilla. Un exemple de la importància en el seu discurs a la “immigració il·legal”. Una percepció social estesa a Andalusia -com a certes zones de l’Estat- que aprofiten per advertir que “és un problema per a la convivència” i que cal donar preferència als espanyols en les qüestions socials. Tot això ho decora un teló de fons, el seu atac al que consideren les “hordes del comunisme bolivarià de Pablo Iglesias”. Val a dir, que cada vegada que pronunciava aquesta expressió en els mítings, el públic arrencava a crits i aplaudiments. El truc de tot plegat el va descobrir a la nit electoral el mateix Serrano i el propi Abascal en sentenciar que els andalusos havien votat contra aquells “que els deien el que estava bé i el que no, contra els que els deien que estaven i pensaven equivocats”. Una manera molt sui generis de definir allò conegut com la “superioritat moral de l’esquerra”. En base aquesta idea, Abascal ha avisat: “segueixin insultant-nos, no servirà de res perquè milions d’espanyols pensen com nosaltres”. A Andalusia han fet diana. Toros, Setmana Santa, gènere i immigració. Una combinació que, sia com sia, ha triomfat.

Comentaris
incults i analfabets
Anem de cara al canyet...
No anem be. Mala peça al taler.
Fat Boy
Andalusia, Setmana Santa, toros, caca, feixistes, guardies civils, senyoritos, capellans, molt jeure, poc treballar, molt de vi i pan y cebolla, molt orgull pero ni cinc de calaix, cortijo i flamenco. Com podia fallar el que els proposaven?. Si es que son aixi, i encantats de coneixer's i aqui entestats a salvar-los les animes. Nomes els faltava un Joselito per acabar-ho d'adobar.
Vaig neixer el 1945
Ja tinc els "achaques" de la vellesa. Vaig viure "l'infantessa en el regim franquista". Vaig enfrontar-me "als grissos" en la joventut i en l'universitat. Vaig viure amb esperança la "módelica transicion" desitjant alleshores que s'hagués fet la "ruptura democrática". No es va fer i ara en paguem les consequencies. I penso "deixar la pell" a l'asfalt del carrer si es necessari, avans de tornar a viure els meus últims anysm sota un régim de "la España Imperial". Adeu !!!.
Partit de cavernícoles, per descerebrats! Qui amb dos dits de fron, pot votar aquesta colla de feixistes que tenen un projecte per allunyar-nos del progrés i tornar a la Espanya canyi de folklore, toros i vagancia, per no dir de les dones que els han votat...si no es perquè fan fàstic, ferian pena! Cada dia mes lluny d'Europa i mes a prop de Africa, com fa cinquanta anys...andalusos us heu ben lluït!
Franquícia catalana del secessionisme
Correbous, castellers, Patum, bolets, sardanes ... incults i analfabets. Anem de cara al canyet. Nomes els faltava un Llach per acabar-ho d'adobar. Projecte de cavernícoles, per descerebrats!.
ad
cromanyonisme en estat pur
ja ja ja !!
Aqui som uns santets..... oi ??
Jomateix
Jajajajaja...andalusseeeesss...ahora si vais a tener "el cambio"...el unico trabajo que vais a tener es el de mamporreros de la ultraderecha pra cobrar la mitad de lo que cobrabais por no hacer nada. Hala, que os aproveche!!!!...jajajaja
Fat Boy
Al ja ja ja. No som uns santets, pero ningu ens paga la festa.
Ricard
Que facin i desfacin com vulguin amb les seves costums, però sense que ningú els hagi de pagar la festa. Els números a VOX els surten: escorxar "el enemigo", nosaltres, els catalans (i a la hora de pagar hi anem tots) per acabar perfeccionant l'invent del PSOE del vot captiu. Jugada mestra d'Aznar, volia dir de VOX. Com no dessitjar la independència davant aquest panorama!? Ja podem espabilar i fotre el camp d'una vegada.
Aureli 1
Resumint-ho : E S P A Ñ A. !!
Picafort
Volen ressuscitar la invasió musulmana a la península, en versió cutre ?
Albert b
Corroboro totalment el contingut d'aquest article però... feia falta retocar tant la foto del Sánchez Dragò? L'Abascal, en primer terme, està desenfocat amb l'us de filtres.
Maria a Franquícia catalana del secessionisme
Dels correbous no t'ho posaré en dubte, ja que és el mateix que la tauromàquia, però que em comparis les sardanes o el anar a buscar bolets amb la caça i faranduleria que es respira a Vox recolzats per certs sectors d'Andalusia... diu molt poc de tu, la veritat. Però bé, ves blanquejant el feixisme i que ja et donarà en tota la cara un dia d'aquests.
@ franquicia....
Parlant de cavernicoles i descerebrats, t'acabes de retratar¡¡ icomparar la caça la tauromaquia.etcque implica maltractar animals fins a la mort, , els senyoritos i no donar cop, amb els castellers, les sardanes i el anar a buscar bolets,activitats SANES QUE NO FAN MAL A NINGU I QUE INPLICA GERMANÒ I COMPANYIA I QUE SON OBERTES A TOTHOM, El teu comentari demostra que la teva ment no funciona correctamen o que et un amargat fas llastima¡¡¡
@Maria, no t'agrada el que veus al mirall
Te costa d’entendre que cridi tant l’atenció i l’auge de Vox, un partit populista de dretes, que posa la bandera, el folklore nacional i la pàtria per davant de qualsevol altre tema, quan a Catalunya és el pa de cada dia.

envia el comentari