El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Senat aprova poder utilitzar el català en tota l’activitat parlamentària
  • CA

El Senat ha votat a favor d’una proposta de Junts per Catalunya per iniciar la reforma del reglament de la cambra alta espanyola i modificar l’article 84.5 per tal que el català, l’euskera i el gallec es puguin utilitzar en qualsevol activitat parlamentària. El vot favorable d’aquest parlament ha estat possible perquè JxCat ha convençut el PSOE de tirar-la endavant, motiu pel qual aquest dijous la premsa espanyola carrega durament contra el partit de Pedro Sánchez i assegura que ara el Senat haurà de “malgastar” diners en traductors.

La proposta encara pot ser sotmesa a esmenes i modificacions a la Comissió del Parlament, però planteja canviar les regles del Senat perquè aquestes tres llengües puguin fer-se servir en tota l’activitat parlamentària de la cambra alta: tots els plens, incloses les sessions de control amb preguntes al govern espanyol, així com també a les comissions. La modificació també preveu que es doni suport a aquestes llengües en el format escrit, de manera que també es podrà utilitzar el català, euskera o gallec per a publicacions del Senat i pels escrits que es presenten en el seu Registre.

El portaveu de JxCat al Senat, Josep Lluís Cleries, va assegurar duant el ple al Senat que universalitzar l’ús de llengües al Senat “no va contra res ni contra ningú“, i ha assegurat que mai ningú no pot dir que s’estiguin “malgastant” els diners en una qüestió que només vol “normalitzar” la cambra alta.

En contra d’aquesta proposta s’hi va mostrar l’exlíder del Partit Popular a Catalunya Alícia Sánchez Camacho. Ha negat que l’Estat espanyol sigui “plurinacional i plurilingüe” i va assenyalar que el seu partit defensa les llengües cooficials, però que a la Constitució espanyola s’especifica que el castellà és la llengua oficial i que la resta ho són en les seves respectives comunitats.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ricard a setembre 23, 2021 | 17:15
    Ricard setembre 23, 2021 | 17:15
    És incceptable obviar l'occità.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa