El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Semàfor vermell de l’ANC de l’acció del govern independentista

graph –>

“Hem suspès el Govern en relació a les passes per culminar el procés d’independència. La legislatura ha estat gairebé perduda. Hem suspès el Govern perquè no s’ha respectat la voluntat dels electors, no s’han complert els programes electorals i hi ha hagut molt poques accions fetes per millorar la sobirania del país que no s’han fet i que facilitarien el procés d’independència”. La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha resumit així el resultat de l’anàlisi dels punts previstos en el Decàleg aprovat per l’entitat per “pressionar la part política i institucional” amb una “campanya d’incidència política, amb accions que es fan abans, durant i després del 14F, però també durant la propera legislatura”. Paluzie, que ha recordat que l’entitat ha aprovat Decàleg de principis d’acció política institucional per fiscalitzar l’acció de govern i també el 14F “abans i després”, i que es podrà seguir al web específic de monitorització, també ha volgut donar un missatge positiu i destacar que en alguns aspectes s’ha avançat: “Justament aquestes accions de fiscalització han de ser un revulsiu i un estímul en el procés d’autodeterminació hem avançat sovint gràcies as una societat civil exigent i una ciutadania empoderada, que ha fet avançar els partits i les institucions”. És per això que Paluzie ha fet una crida a “reprendre aquesta iniciativa d’una societat conscient que fa avançar els seus representants”.

L’entitat, que defensa que “en països democràtics i avançats és normal que es valori l’acció de govern d’uns partits que s’han presentat a eleccions”, ha revisat múltiples aspectes de l’acció de govern, i en la majoria dels punts ha suspès l’executiu. Per exemple, com ha explicat el vicepresident de l’entitat, David Fernàndez, “sobre el mandat democràtic de l’1-O, no s’ha considerat la vigència d’aquest mandat i tampoc  hem actuat com a bloc nacional, i hem puntuat amb un 2”. També suspèn estrepitosament amb un 2 quan s’analitza el principi de sobirania i no cooperació institucional: no governar ni col·laborar amb partits del 155: S’han establert amplis acords amb el PSOE i el PSC per part d’ERC, JxCAT i la CUP, constata l’entitat. També es dona una puntuació especialment baixa al punt que el Parlament és sobirà i s’ha de comportar exercint aquesta sobirania sense acceptar ingerències: “S’han avortat dues investidures i no s’han publicat resolucions al DOGC”, remarca Fernàndez.

L’entitat també lamenta que no hi hagi un sistema d’abastament energètic sobirà i que no s’hagin fet passes per “descriminalitzar i defensar drets fonamentals com la llibertat d’expressió i de protesta per part dels Mossos”. Per contra, l’ANC valora alguns aspectes positius, com el fet “d’enfrontar-se als abusos dels poders espanyols amb totes les eines disponibles”, amb una puntuació de 6,  perquè “valorem que s’hagi actuat per la via judicial i constitucional en defensa dels drets. I també valorem molt positivament l’acció a través dels tribunals internacionals”. I un aprovat just, amb un 5, per a la “defensa política i jurídica de les lleis aprovades pel Parlament”, i també remarca com a positiu que “s’ha fet un esforç per estendre la fibra òptica pública”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa