Segona demanda pel Procés a Estrasburg contra la justícia espanyola

Ho fa l'endemà que ho fes Jordi Cuixart

Jordi Turull ha estat el primer líder polític del procés que ha presentat una demanda per vulneració de drets fonamentals davant el Tribunal Europeu de Drets Humans a Estrasburg. Ho ha fet just l’endemà que el primer líder civil dels condemnats pel Tribunal Suprem ho fes; en Jordi Cuixart. El recurs s’ha registrat aquest matí a Estrasburg i ha estat presentat pel seu advocat, Jordi Pina, el portaveu jurídic de JxCAT, Francesc Homs, i el president a l’exili i eurodiputat, Carles Puigdemont. De fet, tots tres han explicat el contingut del recurs i l’interès del recurs a Europa per tot l’espectre de la repressió judicial espanyola contra el Procés. “A Europa el terreny és neutral i els àrbitres no estan comprats”, ha assegurat Puigdemont. L’advocat de Turull ha destacat la “coordinació” entre tots els advocats dels presos i ha explicat que abans de presentar la denúncia la va fer arribar a la resta dels lletrats.

La demanda a Estrasburg consta d’un formulari de 13 pàgines i una ampliació de 20 pàgines. Ambdòs escrits relaten de manera sintètica els fets per ampliar més la vulneració de drets fonamentals com el dret a tenir un jutge predeterminat per la llei , a un jutge imparcial, el dret a la pressumpció d’innocència, el dret a reunió. En la demanda l’equip de Jordi Pina detalla de manera directa i clara els fets que constaten la vulneració d’aquests drets, afegint els informes del Grup de Detencions Arbitràries de l’ONU, l’informe del Consell d’Europa i, sobretot, els vot particular de dos magistrats del Tribunal Constitucional.

L’escrit, al que ha tingut accés El Món, és especialment dur respecte la vulneració del jutge predeterminat per llei. En aquest sentit, remarquen que el Tribunal Suprem no tenia la competència per jutjar-lo perquè residia en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. De fet, Pina qualifica “d’innovadora” la interpretació sobre el lloc de realització d’un delicte. Sobre la imparcialitat judicial, els lletrats al·leguen vulneració de l’article 6.1 del Conveni Europeu de Drets Humans, en tant que els magistrats i fiscals que han participat en el judici oral i la condemna han utilitzat la “primera personal plural com ara la estrategia que sufrimos i presentant-se ells mateixos com a víctimes”. Aixñi mateix, aproten whatsapp, articles i entrevistes on es comprova, atès el criteri dels advocats, aquesta manca d’imparcialitat.

Pel que fa a la pressumpció d’innocència, la demanda denuncia que España global, l’entitat del ministeri d’Exteriors que cuida la imatge d’Espanya a l’exterior, “va fer una campanya per informar dels fets que es jutjaven amb declaracions i documents on es considerava obertament els processats culpables o se’ls comparava amb lladres o violadors”. També la demanda és especialment incisiva en denunciar la vulneració dels drets de llibertat d’expressió i reunió pacífica. Precisament, en aquest punt, els lletrats remarquen el vot particular de Juan Antonio Xiol i Maria Luisa Balaguer. Així, acusen a la sentència de Manuel Marchena “d’anar més enllà del tenor literal possible de l’article 544 del Codi Penal”. “Resulta sorprenent”, afegeixen amb crua ironia, “que el senyor Turull i els membres del Govern fossin condemnats per promoure un alçament quan cap altre ciutadà a Catalunya n’ha estat processat”. Així mateix denuncien la manca de mínima precisió en la definició de la conducta sediciosa. En aquest sentit, subratllen que “la greu pena imposada te un efecte clarament desincentivador en l’exercici de dos drets fonamentals més: la llibertat d’expressió i de reunió pacífica”.

Hi haurà ampliació.

Comentaris

  Ramon 10/06/2021 11:11 pm
  L'Onze de Setembre per donar-li a la taula un ultimàtum i escalfar motors. I el Primer d'Octubre manifestació amb un únic crit: INDEPENDÈNCIA. A new beginning.
  Ramon 10/06/2021 8:30 pm
  El Primer d'Octubre pot ser una bona data. Llevat que de la taula aquella en surti reconeixement nacional amb el consegüent dret a l'autodeterminació, manifestació COM AQUELLES. Sense al·lusions a partits, ni a favor ni en contra. Sense tacticismes ni mandangues. Amb un únic crit: INDEPENDÈNCIA. Llevat, ja dic, que ens reconeguin com nació amb tot el que això implica.
  35
  84
  Respon
   Maria 11/06/2021 11:03 am
   Algú li ha d'explicar a aquest personatge, com funciona el món, de nació ens n'hem de reconèixer primer els propis catalans, cosa que sembla obvia que ja ho som. Una altra cosa és el reconeixement de l'estat català, per a que sigui reconegut primer ha d'existir. Els nous estats independents no es reconeixen fins que es proclamen, una altra cosa son converses i prospeccions prèvies. I les no al·lusions als partits... son il·lusions d'un ultra dretà, immobilista, xenòfob i carca, que no lliga amb els partits ni moviments independentistes plenament democràtics i plenament respectuosos amb els Drets Humans. I el nostre estat ho serà en forma de república, car "l'altra" opció, la de l'atzar de l'espermatozoide i l'òvul monàrquics, no atrau cap català demòcrata amb quatre dits de front i coneixedor i conscient de la nostra història dels darrers segles..
  Gràcies, Andorra 10/06/2021 6:32 pm
  Us heu fixat que els advocats dels presoners polítics utilitzen el model de sol·licitud per a presentar la demanda al Tribunal Europeu dels Drets Humans en la versió catalana ? En sabeu el motiu ? L'estat espanyol que respecta els drets dels catalanoparlants ? No, no, no. Resulta que els estats que fan part d'aquest Tribunal i doncs, en tenen representants, son els estats membres del Consell d'Europa. Si bé les llengües oficials admeses de treball i de relació del Consell d'Europa i del Tribunal Europeu dels Drets Humans, son l'anglès i el francès, tenen traduïts documents en les llengües de tots els estats membres... i ve-t'ho ací que Andorra n'és estat membre. Per la qual cosa els catalans en aquests organismes internacionals utilitzem "la llengua d'Andorra", un estat estranger per a un espanyol classe (no)nacionalista, és a dir uns documents destinats als ciutadans andorrans... Quan el nostre país sigui un estat independent de ple dret i faci part del Consell d'Europa i del tribunal dels Drets Humans ja tindrà feina feta (que mai ha fet l'estat espanyol, ni n'esperem res) en aquest aspecte.
  Delfí Artós 10/06/2021 5:20 pm
  Les deficiències del sistema estatal espanyol, suposadament democràtic però, amb un constant afegit de qualificatius "plena", "madura", "homologada", "consolidada"... com a justificació permanent de mancances, la politització de la justícia espanyola barrejada descaradament i volguda amb els poders legislatiu i executiu, l'ús del lawfare i encara el pes del franquisme encastat dins de la societat espanyola, tot plegat denoten la baixa qualitat de l'estat espanyol. Tot això és un argument de pes, ensems amb molts d'altres, per a demanar i treballar per la independència.
  Gavanenc 10/06/2021 4:47 pm
  Guaiteu que fan ara. L'espanyolam en forma de Gonzalo, Doctor i Tacito, avui tornen a anar roents.
  Gonzalo 10/06/2021 4:45 pm
  Estrasburgo da un varapalo a los roces. Suspender el pleno de la DUI era una “necesidad social imperiosa” El TEDH rechaza la demanda contra la decisión del Constitucional de impedir la sesión del Parlament. Puigdemont proclamaría la independencia porque había que "preservar el desorden constitucional"
  Angelblau 10/06/2021 4:42 pm
  Endavant
  Doctor Strangelove 10/06/2021 4:05 pm
  Gonzalo, frases curtes i si pot ser sense subordinades. Són incapaços d'entendre més enllà. Doc.
   Gonzalo 10/06/2021 4:43 pm
   Nuevo revés para Carles Puigdemont en su ofensiva política y jurídica y para tratar de desacreditar a España. En la Unión Europea. El Tribunal General de la UE ha tumbao este miércoles la campaña de recogida de firmas. Pretendía lanzar el Consell per la República -dirigido por el expresidente catalán- y la Asamblea Nacional Catalana (ANC). Con el fin de forzar a Bruselas a sancionar a Espana por las vulneraciones de los derechos de los catalanes.
  Ramon 10/06/2021 2:26 pm
  Tan bon punt quedi en evidència que, a la taula aquella, d'autodeterminació ni se'n parla, serà el moment de tornar a convocar una manifestació com aquelles que potser en vam arribar a fer massa però que ara serà més necessària que mai. Una manifestació com la primera. O sia amb un únic crit: INDEPENDÈNCIA. Cap esment a la taula (igual que en aquella manifestació del 2010 ningú no va fer cap esment a la sentència contra l'Estatut que, en teoria, era el motiu de la convocatòria). Cap esment a cap partit. Cap referència a cap tàctica ni cap estratègia de cap partit. Simplement, INDEPENDÈNCIA.
  Gonzalo 10/06/2021 2:11 pm
  El Parlamento Europeo ha establecido hoy , 26 de noviembre de 2020, por amplia mayoría, durante su sesión plenaria celebrada en Bruselas, que la autodeterminación no tiene cabida dentro de la Unión Europea. Lo ha hecho rechazando una enmienda presentada por ERC, que ha sido rechazada con 487 votos en contra, 37 abstenciones y 170 votos a favor.
  Gonzalo 10/06/2021 2:07 pm
  Estrasburgo da un varapalo al ‘procés’: suspender el pleno de la DUI era una “necesidad social imperiosa” El TEDH rechaza la demanda contra la decisión del Constitucional de impedir la sesión del Parlament donde Puigdemont proclamaría la independencia porque había que "preservar el orden constitucional"
  Gonzalo 10/06/2021 1:47 pm
  Nuevo revés para Carles Puigdemont en su ofensiva política y jurídica para tratar de desacreditar a Espana en la Unión Europea. El Tribunal General de la UE ha tumbado día miércoles la campana de recogida de firmas que pretendía lanzar el Consell per la República -dirigido por el expresidente catalán- y la Asamblea Nacional Catalana (ANC) con el fin de forzar a Bruselas a sancionar a Espana por supuestas vulneraciones de los derechos de los catalanes.
  Realitat 10/06/2021 12:28 pm
  Que servirà per el mateix que la primera, o sigui, per a, res. Com a molt d'aqui a uns anys condemnaran espanya per judici imparcial (que no vol dir que sigui innocent). Espanya dirà que ja els va indultar, que va cambiar la llei i s'ho passara per el forro. Com en algun cas d'algun de la eta.
  2
  222
  Respon
   Tres dimensions 10/06/2021 1:17 pm
   Un comentari típic d'un populista, d'un tros de quòniam que no vol canviar res ni que canviï es, fal·làcies i respostes fàcils a qüestions complexes que concerneixen la nostra societat. El súmmum és la frase final, típica d'un xovinista espanyol, tot tirant una pedra i alhora amagar la mà. A propòsit uns casos coneguts positius per a la democràcia i negatius per a Espanya, foren el cas Ibarretxe i del nostre connacional Gorka Knörr i cap d'ells era pas d'E.T.A. Una altra cosa és el costum de l'estat espanyol de passar-se pel folre les sentències des tribunals internacionals, però tot té un límit i de mica en mica a l'estat espanyol se li omple la pica.
    Gonzalo 10/06/2021 2:08 pm
    Estrasburgo da un varapalo al ‘procés’: suspender el pleno de la DUI era una “necesidad social imperiosa” El TEDH rechaza la demanda contra la decisión del Constitucional de impedir la sesión del Parlament donde Puigdemont proclamaría la independencia porque había que "preservar el orden constitucional"
  Gonzalo 10/06/2021 12:13 pm
  Nuevo revés para Carles Puigdemont en su ofensiva política y jurídica para tratar de desacreditar a España en la Unión Europea. El Tribunal General de la UE ha tumbado este miércoles la campaña de recogida de firmas que pretendía lanzar el Consell per la República -dirigido por el expresidente catalán- y la Asamblea Nacional Catalana (ANC) con el fin de forzar a Bruselas a sancionar a España por supuestas vulneraciones de los derechos de los catalanes.
  1
  110
  Respon
   Pol 10/06/2021 12:24 pm
   Espanya, davant dels estats democràtics, es desacredita tota sola. En Tacito Gonzalo en porta el compte. Cada dia als socis de la Unió Europea, els hi costa més guaitar cap un altre costat, però, tot té un límit. Arribar a aquest límit n'és la qüestió. El polític espanyol Perez Rubalcaba (1951/2019) als seus col·legues ja els ho va advertir el 2018: "El Estado [espanyol] pagará el coste de quitar de en medio a Puigdemont". Temps.
    Gonzalo 10/06/2021 1:27 pm
    Nuevo revés para Carles Puigdemont en su ofensiva política y jurídica para tratar de desacreditar a España en la Unión Europea. El Tribunal General de la UE ha tumbado este miércoles la campaña de recogida de firmas que pretendía lanzar el Consell per la República -dirigido por el expresidente catalán- y la Asamblea Nacional Catalana (ANC) con el fin de forzar a Bruselas a sancionar a España por supuestas vulneraciones de los derechos de los catalanes.
  Ramon 10/06/2021 12:09 pm
  O Puigdemont, o 155. Jo, Puigdemont
  285
  121
  Respon
  Gonzalo 10/06/2021 1:49 pm
  Me repito: Nuevo revés para Carles Puigdemont en su ofensiva política y jurídica para tratar de desacreditar a Espana en la Unión Europea. El Tribunal General de la UE ha tumbado este miércoles la campana de recogida de firmas que pretendía lanzar el Consell per la República -dirigido por el expresidente catalán- y la Asamblea Nacional Catalana (ANC) con el fin de forzar a Bruselas a sancionar a Espana por supuestas vulneraciones de los derechos de los catalanes.

Nou comentari