El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Santamaría guanya les primàries i s’imposa a Casado i Cospedal
  • CA

 

 

 

L’exvicepresidenta del govern espanyol Soraya Sáez de Santamaría s’ha imposat finalment al vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, a la primera volta de les primàries del PP, on ha obtingut 21.513 vots, només 1.546 més que el seu perseguidor immediat, que n’ha obtingut 10.967. És el resultat d’una llarga nit de recompte que ha començat guanyant amb comoditat Pablo Casado i que ràpidament ha relegat a la tercera posició la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, que s’ha quedat amb 15.090 vots, però on Sáenz de Santamaría ha anat recuperant posicions. Després dels tres més votats hi ha José Manuel García-Margallo, que ha obtingut 680 vots, José Ramón García Hernández, amb 669 vots, i Elio Cabanes, amb 185. Sáenz de Santamaría revertit el marcador a última hora gràcies als vots d’Andalusia i el País Valencià, on s’ha imposat amb comoditat. A Catalunya Casado ha guanyat amb 736 vots, gairebé el doble que María Dolores de Cospedal, que n’ha obtingut 371, i Sáenz de Santamaría, amb 296.

 

És el resultat d’una jornada d’alta participació en què ha votat el 87% dels militants que s’havien inscrit al procés i que segons el president del Comitè Organitzador, Luis de Grandes, ha transcorregut amb “normalitat” malgrat que han existit denúncies d’irregularitats que no s’han arribat a formalitzar. 

Sáenz de Santamaría s’ha imposat a territoris clau amb un alt nombre d’afiliats com Andalusia, on gairebé ha doblat Casado, Castella-Lleó, el País Valencià, les Balears, el País Basc i les Illes Canàries. Per contra, Casado ha obtingut suports importants a Madrid, Múrcia i ha quedat en segona posició a bona part de les demarcacions. De Cospedal ha guanyat a Castella-La Manxa, el seu feu, i a Galícia. 

 

El frec a frec en el resultat deixa obertes ara dues opcions. Sáenz de Santamaria i Casado són els dos únics finalistes que han passat el tall i poden pugnar ara per la victòria al Congrés Extraordinari dels dies 20 i 21 de juliol, on 3.184 compromissaris (522 nats, és a dir, càrrecs del partit) decidiran finalment el nom del nou president o presidenta. 

També poden optar per una llista conjunta on caldria veure si reserven algun paper per a les candidatures perdedores, i quin és el futur de María Dolores de Cospdal. En cas que concorrin per separat caldrà veure per quin candidat es decanten els compromissaris de les demarcacions que aquest dijous han votat majoritàriament a María Dolores de Cospedal, unida a Sáenz de Santamaría per una antiga rivalitat política que s’ha traslladat també a aquestes primàries.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa