El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sánchez visita aquest dissabte el centre d’acollida d’afganesos amb Von der Leyen, Michel i Borrell
  • CA

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, rebrà aquest dissabte a les 12.30 hores a la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen; al president del Consell Europeu, Charles Michel, i a l’Alt Representant de la UE per a Afers exteriors, Josep Borrell, a la base aèria de Torrejón de Ardoz, per a visitar el dispositiu d’atenció i acolliment de ciutadans europeus i col·laboradors afganesos instal·lat en la base. Prèviament a la visita a les instal·lacions temporals d’acolliment, mantindran una trobada en el context de l’emergència que suposa la crisi a l’Afganistan. Després de la vista realitzaran una compareixença conjunta davant els mitjans de comunicació.

El centre d’acolliment temporal instal·lat a Torrejón serà el “centre logístic d’Europa” pel qual transitaran tots els afganesos que han col·laborat amb les institucions europees durant els anys de missió al país centreasiàtic, segons va anunciar aquest divendres el ministre d’Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares. En total, les instal·lacions provisionals de trànsit instal·lades tenen capacitat per a acollir a fins a 800 persones, amb espais diferenciats per a dones i nens.

Així mateix, compten amb un menjador per a 200 persones, zones d’higiene i dutxes i s’ha habilitat un espai perquè puguin jugar els nens, un altre per a lactància i alimentació de bebès i un altre per a atenció sanitària i psicològica. A tots ells se’ls facilitarà menjar, beguda, màscares i utensilis d’higiene femenina i infantil.

Avions de repatriació

El segon avió d’Espanya que portava el grup de repatriats del contingent espanyol va aterrar sobre les 20.30 hores d’aquest divendres en la base aèria de Torrejón de Ardoz, a la Comunitat de Madrid, procedent de Dubái. L’A400M va partir de l’aeroport de Kabul a primera hora del matí fins a Dubái, amb 110 afganesos a bord, entre ells tres famílies completes, diversos nens i la jugadora de bàsquet Nilofat Bayat.

També aquest divendres a primera hora de la tarda va arribar a la base aèria de Torrejón des de París un avió de la Unió Europea amb 38 treballadors afganesos i les seves famílies. Seran enviats en els pròxims dies cap al seu destí final en altres estats membre de la UE.Aquest vol s’emmarca en l’acord aconseguit pels Vint-i-set a proposta del Govern espanyol perquè Espanya serveixi de ‘*hub’ d’entrada per als afganesos que van treballar per al bloc i les seves famílies i la seva posterior distribució sobre la base de quotes per la resta de països.

A més, aquest dijous de matinada va aterrar a Torrejón el primer avió amb repatriats, en aquest cas 53 persones, entre les quals hi havia cinc espanyols, els últims que es trobaven a l’Afganistan. La resta dels evacuats són afganesos que van treballar per a Espanya en els últims anys o bé per a la Unió Europea.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa