El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sánchez: “La llei és la condició, però el diàleg és el camí”
  • CA

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest dijous en sortir de la reunió amb el president de la Generalitat, Quim Torra, al Palau de la Generalitat, que “la llei és la condició, però el diàleg és el camí” per resoldre el conflicte polític entre l’Estat i Catalunya a causa del referèndum de l’1-O.

Sánchez també s’ha referit a les demandes de Torra sobre dret a l’autodeterminació i amnistia. “Una democràcia és forta quan és capaç de dialogar i és evident que les qüestions que planteja el president Torra demostren que estem davant un diàleg que serà llarg, no serà fàcil, serà complex, però és un camí que hem de fer, pas a pas”. A més, el president espanyol ha remarcat que les demandes de Torra demostren “quant de diferents i allunyades estan les posicions dels dos governs”. Amb tot, però, Sánchez ha remarcat que aquells que tenen “conviccions fermes” no tenen “por de parlar de res”. Ell, ha recalcat, defensa per Catalunya “l’autogovern”.

[r:1]

Sánchez ha comparegut després d’estar reunit amb Torra durant una hora i mitja al Saló de Diputats i ha agraït al president català “el to” i la “predisposició a dialogar”. Abans d’obrir el torn de preguntes als periodistes, el president espanyol ha fet una declaració qualificant el dia de “molt important per Catalunya i el conjunt de l’Estat”. Per Sánchez, la reunió amb Torra marca el començament “d’un procés de diàleg pel retrobament”.

El mandatari espanyol ha recordat el seu discurs d’investidura i ha fet referència a conceptes que ja va dir en aquella ocasió pel que fa a Catalunya: “Proposo recomençar i necessitem reprendre el diàleg a partir del moment en què els camins es van separar i els arguments es van deixar d’escoltar”.

[r:2]

“El camí no serà fàcil perquè hi ha ferides molt profundes”, ha remarcat Sánchez.

Rebutja la necessitat d’un mediador

Sánchez, com figura en el document que ha ofert a Torra, vol reunir la comissió bilateral al llarg del mes de febrer i s’ha proposat per encapçalar ell mateix aquesta trobada. El president espanyol també ha estat qüestionat al voltant de la demanda d’un mediador que supervisi el diàleg: “Serà un diàleg franc, absolutament transparent i amb un ànim d’absoluta claredat, seran els 47 milions d’espanyols esls testimonis d’un diàleg sincer, diàfan, durant el qual coneixeran totes les propostes i opinions tant del govern espanyol com de la Generalitat de Catalunya”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa