El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sánchez reivindica la Barcelona del 92 al Fòrum de diàleg Espanya-Itàlia
  • CA

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha obert aquest divendres a Barcelona la 18ena edició del Fòrum de Diàleg Itàlia-Espanya, organitzat per Foment del Treball, reivindicant l’esperit de la Barcelona del 92 i convidant el primer ministre italià, Mario Draghi -al seu costat-, a obrir conjuntament “una nova etapa” per “impregnar d’identitat mediterrània els debats europeus”.

Segons Sánchez, els fons europeus Next Generation obren un període “d’esperança i confiança” i són una oportunitat “que no podem desaprofitar”. Al seu torn, Draghi ha coincidit que els fons representen una “ocasió única” per superar reptes compartits per Espanya i Itàlia. Sánchez ha recordat la figura de l’arquitecte italià Vittorio Gregotti, que va remodelar l’estadi de Montjuïc, “una obra simbòlica que ens reconnecta amb l’energia, la vitalitat i aquell esperit d’èxit col·lectiu que va demostrar Barcelona el 1992 i que avui més que mai volem recuperar per a Catalunya i per al conjunt del país”.

“És el moment d’impregnar d’identitat mediterrània els debats europeus i de fer onejar junts la bandera de la defensa de l’estat del benestar”, ha dit Sánchez, que ha afegit la necessitat de “liderar una recuperació amb un enfocament diferent del de les altres crisis”. “La recuperació econòmica no ha de deixar ningú enrere” i “li hem de donar aquesta visió social”, ha sentenciat.

“És temps de no deixar ningú enrere, sobretot d’aquells que van patir les pitjors conseqüències de la pandèmia, de no oblidar-nos dels nostres joves, que acumulen una crisi rere una altra, d’atendre el repte de la migració que travessa el nostre mar”, i “en definitiva de destacar la nostra identitat humanista, que sap integrar i mira als problemes dels humans”.

El president espanyol ha recordat que Espanya i Itàlia són “la tercera i quarta economia de la Unió europea” i junts representem el 25% del PIB europeu. “Si alguns defineixen l’eix francoalemany com un pulmó que insufla aire a Europa, Espanya i Itàlia som el cor del projecte europeu perquè fem bategar el continent al ritme d’iniciatives que parteixen de les enormes similituds dels nostres països”.

Segons Sánchez, ara “s’obre un període d’esperança i confiança”, un “nou escenari estratègic” amb reptes que “van des del clima”, la influència de les noves tecnologies a les nostres vides, l’economia global”. “Ha arribat el moment d’impulsar la gran transformació gràcies als fons de la Unió Europea”, ha dit, i “aprofitar aquesta oportunitat tots, també el sector privat”, perquè “la recuperació només sortirà bé si ho fem units, si sumem entre tots”.

En aquest sentit ha afirmat que els dos països han d’explorar possibles aliances en projectes sobre l’Hidrogen net, a més de la transformació digital i el desenvolupament industrial. “Crec que tots som conscients que la UE es juga el seu futur amb la correcta execució d’aquests fons europeus”, i “si Espanya i Itàlia executem els nostres pans de forma eficient i equitativa no només haurem transformat les nostres economies sinó que obrirem una nova etapa a la UE on serem més protagonistes que en l’actualitat”, ha conclòs.

Draghi: “Compartim la mateixa visió de futur”

El primer ministre italià ha remarcat que Itàlia i Espanya “comparteixin la mateixa visió de futur” i s’ha mostrat convençut que els plans de recuperació dels dos països tenen, “amb alguna diferència”, una “identitat i visió de futur” similar. Draghi ha fet referència a l’atur juvenil, problema a ambdós països, o a la transició ecològica. “Desitgem una col·laboració profunda amb la Comissió Europea”, ha dit, així com “reforçar el model social europeu”. “Junts som més forts”, ha subratllat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa