Sánchez i Turull anuncien una vaga de fam "per remoure consciències"

Denuncien el "bloqueig" del Tribunal Constitucional per poder accedir als tribunals europeus

 

El president del grup parlamentari de JxCAT, Jordi Sánchez, i el conseller empresonat Jordi Turull han explicat aquest dissabte que han iniciat una vaga de fam indefinida "contra ningú" i "a favor de remoure consciències" amb la intenció d'"impedir que s'assumeixi com a normal el que no ho és". Aquestes declaracions les han fet en un manifest que ha llegit l'advocat Jordi Pina en una roda de premsa al Col·legi de Periodistes de Catalunya aquest dissabte. La vaga ha començat aquest matí.

 

En el text, els dos presos denuncien el funcionament "irregular del TC" pel "bloqueig" que fa als seus recursos d'empara, els quals haurien de permetre l'accés als tribunals internacionals amb els quals sí confien. El comportament del TC, assenyalne, "és d'una gravetat sense matisos en un estat de dret i això ha d'interpel·lar a tots els demòcrates".

 

Sánchez i Turull han demanat explícitament "el suport de tots els demòcrates de Catalunya, Espanya i el món" i han emplaçat l'activisme independentista a "conservar l'actitud cívica" de les manifestacions que es facin. Amb la vaga "es vol donar una volada a la revolució dels somriures en les concentracions, els sopars grocs i concerts" de suport a la causa que es facin a partir d'ara. "Que la vaga de fam no alteri l'esperit de celebració de les properes dates", han afegit.

 

Jordi Pina mostra el manfiest que signen Sánchez i Turull explicant la seva decisió
Jordi Pina mostra el manfiest que signen Sánchez i Turull explicant la seva decisió | JOAN ANTONI GUERRERO

 

Els dos presos consideren que la situació actual de bloqueig "pot comportar perjudicis irreparables en els seus drets fonamentals" i apunten que "la causa evidencia un munt d'afectacions" en els drets "a la presumpció d'innocència, llibertat, drets polítics i d'un judici amb garanties".

 

"No hem deixat de recórrer judicialment totes les vulneracions dels tribunals espanyols contra els nostres drets", indiquen Sánchez i Turull en el seu manifest. Tot plegat perquè desconfien de la justícia espanyola i només esperen poder arribar al Tribunal Europeu dels Drets Humans com més aviat millor.

 

Els dos presos denuncien que el Constitucional ha admès a tràmits els seus recursos d'empara per "oblidar-los seguidament en un calaix". És per això que protesten, reclamant que el tribunal espanyol actuï de forma "imparcial i diligent", sense obstaculitzar l'exercici dels seus drets.

 

 

Tant Sánchez com Turull es mostren disposats a no renunciar "mai" a tenir un "judici just" i recorden que el que demanen no és "un tracte de favor" per part del TC, "però tampoc acceptem passivament cap discriminació", han subratllat, reiterant que el que volen és el desbloqueig de la situació.

 

Els dos presos van comunicar la intenció de fer vaga al seu metge, Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona. Padrós, que ha comparegut al costat de Pina, ha explicat que els precedents de vagues de fam a l'Estat espanyol es remunten a fa més de vint anys, en el cas de presos dels Grapo, o el cas de Lluís Maria Xirinachs durant la transició. El metge ha comentat que s'ha creat una comissió d'experts amb la voluntat de "preservar els responsables assistencials i als vaguistes de tot tipus de coacció".

 

Pel que fa als riscos en la salut que pot suposar una vaga, Padrós ha dit que es poden presentar des del primer dia. "Que la gent no es pensi que els riscos vénen quan porten més dies; com més dies, els riscos son més grans, però comencen des de l'inici de la vaga". Això obligarà a intensificar cada dia la vigilància dels paràmetres de salut.

 

L'anunci ja ha obtingut resposta per part del govern espanyol que ha sortit en defensa del poder judicial assegurant que és independent i que per tant els líders independentistes tindran garantit un judici just. Per la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha dit en un comunicat que dona suport a la mesura "dràstica" anunciada pels dos presos polítics.

 

Comentaris