Sánchez encarrega uns PGE centrats en l’ocupació, el turisme i la protecció social

L’executiu espanyol admet que l’endeutament de l’Estat creixerà de forma molt important

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha encarrgat al seu executiu que redacti “des de zero” uns nous pressupostos generals de l’Estat (PGE) per al 2021 que recullin les prioritats derivades de la crisi del covid-19. Segons fonts de La Moncloa, els nous comptes estaran centrats en evitar la desocupació, rellançar les empreses i el turisme i assegurar la protecció social. L’executiu espanyol admet que suposaran un gran esforç pressupostari que incrementarà de manera molt important el deute de l’Estat. L’objectiu, diuen, és buscar un equilibri i enviar senyals a Brussel·les que l’Estat compleix. L’equilibri, apunten, ja arribaria al 2022.

Per aconseguir-ho, Sánchez ja ha llançat missatges a dreta i esquerra de l’arc parlamentari. L’executiu espanyol no renuncia a acords amb cap força política, tampoc a ERC malgrat l’acostament a Ciutadans i fins i tot al PP, amb qui el president espanyol s’ha mostrat disposat a assolir acords d’Estat en matèria econòmica, sanitària i social.

La portaveu del govern espanyol i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ja va avançar aquest dimarts a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que el seu govern està disposat a “reprioritzar” els punts de l’acord programàtic signat entre el PSOE i Podem per a la investidura. “No podem fer com si la pandèmia no hagués passat”, va afirmar.

Decret de ‘nova normalitat’

De fet, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i la vicepresidenta del Congrés i exministra de Sanitat, Ana Pastor (PP), ha estan negociant el decret de la ‘nova normalitat’, que de moment ja compta amb un acord de base amb Ciutadans.

ERC i JxCAT “s’han de posar d’acord”

Fonts de l’executiu de Sánchez han insistit en la voluntat de convocar la Mesa de diàleg sobre Catalunya al mes de juliol, tal com ha apuntat aquest mateix dimecres al Congrés la vicepresidenta Carmen Calvo. En tot cas adverteixen que “primer s’han de posar d’acord ERC i JxCAT”.

Nou comentari