El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sánchez es compromet a ajudar de manera especial la hosteleria catalana
  • CA

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha contestat la carta que el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, va enviar-li reclamant un relaxament fiscal i mesures de suport als sectors afectats per les restriccions. Després de la reiterada queixa d’Aragonès per no haver rebut resposta, la missiva de contesta assegura que Sánchez “comparteix les preocupacions” del Govern per la situació econòmica derivada de la crisi de la Covid-19, explica que prepara un pla de suport a l’hosteleria i promet a Aragonès que gran part dels fons aniran destinats a Catalunya per compensar el tancament de bars i restaurants.

A la carta, datada de 19 de novembre, Sánchez també afirma que 10.000 milions del fons europeu REACT-EU seran directement gestionats per les autonomies “un cop que la Comissió aprovi el seu reglament i permeti realitzar les reprogramacions pertinents”. En aquest sentit, diu que “és plenament conscient del paper que compleixen els fons europeus en la lluita contra els efectes socioeconòmics de la pandèmia i en la reactivació econòmica” i que per això “la gestió d’aquests fons, en un termini de temps tan curt com es planteja, constitueix un desafiament que s’ha d’abordar junts, de forma cooperativa i mitjançant la cogovernança entre totes les administracions implicades”. 

A més, el president espanyol assegura que “a partir d’aquest esquema, i amb la ferma intenció de fomentar la participació de les comunitats autònomes en aquest pla, el projecte de llei dels pressupostos generals de l’Estat preveu ja que el 54% dels fons amb càrrec al REACT-EU i al MRR seran gestionats per les comunitats”. De fet, Sánchez no amaga el seu interès per vincular l’ajut als sectors afectats i la recuperació econòmica al suport als seus pressupostos, conscient també que els partits que donen suport al Govern tenen diputats al Congrés que poden resultar clau en la seva aprovació. “Sens dubte, l’aprovació dels pressupostos serà el pas decisiu per iniciar el camí cap a la recuperació. Són, com ja es va evidenciar la setmana passada, uns comptes bons per a Espanya i també per a Catalunya”, afirma.

Davant les peticions fiscals que Aragonès feia a la seva carta en nom de les empreses, Sánchez no avança cap mesura addicional més i es limita a recordar al vicepresident que el govern espanyol ha pres mesures perquè els “empresaris acollits al règim de mòduls en el IVA obtinguin un benefici fiscal aplicable a la declaració de gener de 2021” i que amb l’impost de societats “totes les empreses han tingut la possibilitat excepcional de calcular els pagaments fraccionats de 2020, de manera que les que hagin tingut pèrdues no hauran d’efectuar l’ingrés a compte”. A més, remarca que als pressupostos de l’Estat hi ha “diversos programes destinats a avançar en la conciliació” laboral. Tambés fa referència a mesures preses des de fa temps, com alguns ajornaments de deutes a pimes i autònoms o les línies d’avals a través de l’ICO.

Per últim, Sánchez remarca que el seu govern “ha actuat i seguirà actuant en el marc de la cooperació i coordinació amb les comunitats autònomes, reforçant l’escut social, sanitari i econòmic”, i clou la carta “brindar-li tot el suport del govern d’Espanya davant les mesures tan excepcionals que està adoptant el Govern de la Generalitat”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa