El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sánchez demana a l’independentisme que “passi del monòleg al diàleg”
  • CA

 

 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reclamat aquest dissabte en un acte a Barcelona que “l’independentisme passi del monòleg al diàleg”. El també secretari general del PSOE ha vingut a Catalunya l’endemà de l’aprovació al consell de ministres dels pressupostos que espera que li aprovin, entre d’altres, les forces independentistes al Congrés. 

 

Això no ha impedit advertir al govern de la Generalitat –el president, Quim Torra, és especialment reticent a facilitar l’aprovació d’aquests comptes amb els vots catalans al Parlament espanyol– que “ja va sent hora que la Generalitat governi per a la gent”. “Quantes vegades heu votat els catalans els darrers anys? I en cada votació surt el mateix resultat. Ho sento senyors independentistes, no tenen la majoria social”, ha afegit. Així ha arrencat un aplaudiment del públic, unes 2.000 persones reunides –segons l’organització– al Centre de Convencions Internacional de Barcelona, al Fòrum.

 

El míting era alhora el tret de sortida de la cursa electoral del candidat del PSC a l’alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, però Sánchez ha centrat gairebé tota la seva intervenció en la  defensa dels seus pressupostos. Ha definit els seus comptes com uns “pressupostos carregats de valors socials i de sentit comú”. “Per això demano a totes les forces parlamentàries que votin els pressupostos que permetran que Catalunya i Espanya avancin”, ha reclamat. Tanmateix, quan encara no sap quins suports trobarà, s’ha mostrat que el PSOE podrà esgotar la legislatura: “Governarem fins al 2020”, ha vaticinat.

 

PSC, “expulsat injustament” del govern de Colau

 

A Collboni s’hi ha referit breument al final. En una referència al trencament del pacte de govern d’Ada Colau arran del 155 que van votar els socialistes al Senat, Sánchez ha dit: “Vam ser expulsats injustament del govern de Barcelona. I és quan les coses van malament que se sap de quina pasta estan fets els líders. Jaume Collboni va demostrar principis i compromís amb la ciutadania, per aixó serà un gran alcalde”.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i la ministra de Sánchez Meritxell Batet també hi eren per donar-li suport. I tampoc hi faltava Jordi Hereu, exalcalde del PSC. De fet, Collboni s’ha presentat obertament com a hereu de Pasqual Maragall: “Jo soc hereu de la tradició de Narcís Serra, Pasqual Maragall, Joan Clos i Jordi Hereu, i ho dic perquè em dona la gana, encara que molta gent em digui que la nostàlgia no ven”.

 

Tant Sanchez com Miquel Iceta, primer secretari de PSC i Jaume Collboni han fet referències al pacte d’Andalusia entre el PP, Cs i Vox per destronar la socialista Susana Díaz com a presidenta de la Junta. El president espanyol ha utilitzat el joc de paraules “Voxonaro” –fusió de Vox i el nom del nou president ultradretà del Brasil, Jair Bolsonaro– per defensar el seu “camí de progrés” davant dels tres partits de la dreta espanyola. I Miquel Iceta s’ha decantat per referir-se al “trifachito”. Collboni també ha fet servir “trifachito” i el seu “pacte de la vergonya”, que ha retret a Manuel Valls, candidat a l’alcaldia de Barcelona que té el suport de Cs.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa