El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sánchez defensa la monarquia: “es jutgen persones, no institucions”
  • CA

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest dimecres sen una entrevista a Telecinco que malgrat l’allau d’escàndols que afecten el rei emèrit, Joan Carles de Borbó, la monarquia “no està en perill”. El president espanyol ha demanat respecte a la “presumpció d’innocència” del pare de l’actual rei i ha recordat que “el que hem de fer és jutjar persones, no institucions”. Sánchez també ha parlat dels indults que al seu entendre segueixen el procediment, però no ha avançat quina serà la decisió al respecte. Quan arribin al Consell de Ministres, ha afirmat, es comunicarà si es concedeixen o no, perquè fer una altra cosa seria prevaricar.

El president espanyol ha afirmat que tot el que envolta la situació tributària de Joan Carles de Borbó s’ha dut a terme “amb transparència” i “sense cap tipus d’interferència”, perquè s’està “arribant fins al final” amb la investigació i alhora “respectant els drets del rei emèrit com a contribuent”. “Com a govern garantirem que la democràcia està funcionant”. En tot cas ha afirmat que ha de ser La Zarzuela, i no el seu govern, qui comuniqui si després de la regularització el rei emèrit torna a l’Estat per Nadal. Malgrat la situació, segons Sánchez, la monarquia “no està en perill” i el PSOE “seguirà apostant per una monarquia parlamentària”. En aquest marc ha afirmat que el rei Felip VI és “un rei contemporani, modern, que assumeix la diversitat territorial” de l’Estat i que té el seu “apreci” i “respecte” pel seu “compromís amb l’exemplaritat”.

Joan Carles i Felip VI

Sánchez ha dedicat part de l’entrevista a esvair les crítiques que li fa la dreta. “Ni hi haurà un règim bolivarià soviètic ni tornarem a la dictadura franquista: El govern està on estan la majoria dels ciutadans, a la Constitució espanyola”. Segons Sánchez, “l’oposició no ha assumit la derrota electoral” i apunta a una “conspiració judeomasònica d’un règim totalitari”. “Són suposicions llunàtiques que no tenen res a veure amb la realitat del que viuen els ciutadans”, ha dit.

Sánchez ha abordat també les cartes que militars retirats han enviat a Felip VI i que al seu entrendre està signada per gent que “no representa l’exèrcit de l’Espanya del SXXI”. “Franco va sortir del Valle de los Caídos, però es manté a la ment d’algú” i “alguns dels signants de la carta van ser exponents del cop d’Estat del 23-F, i em sembla grotesc”. Segons el president espanyol el més greu d’aquesta qüestió “són les tribunes polítiques que legitimen aquests discursos, com la presidenta de la Comunitat de Madrid, que diu que subscriu paraula per paraula tots els elements de la carta”. “Hi ha un discurs d’odi, irreal, proclamat per determinades forces polítiques, i això ho veiem a tribunes polítiques i de mitjans de comunicació”, ha dit.

Els reis Felip i Letícia durant la Pasqua Militar

Sánchez ha defensat l’obligació del seu executiu de tramitar els indults als presos independentistes. “El deure del govern d’Espanya és tramitar aquests expedients, i si no ho féssim estaríem prevaricant”. Preguntat per si els concedirà, ha afirmat que abans d’adoptar la decisió calen informes del Tribunal Suprem, de l’Advocat de l’Estat, de la Fiscalia i d’institucions penitenciàries “i quan passi tot aquest expedient arribarà a la taula del Consell de Ministres i serà aleshores quan respondré a la seva pregunta”.

Sánchez s’ha mostrat disposat a vacunar-se públicament i ha apuntat que l’objectiu del seu govern és que d’aquí al mes de juny ja hi hagi 20 milions de persones vacunades. “Estem davant el principi de la fi de la pandèmia gràcies a la ciència, tot i que això no vol dir que hem d’abaixar la guàrdia”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa