El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sánchez convoca un Consell de Ministres aquest diumenge per abordar l’estat d’alarma
  • CA

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha convocat aquest diumenge un Consell de Ministres extraordinari per previsiblement declarar l’estat d’alarma, després que l’hi hagin demanat deu Executius autonòmics -sis d’aquests, del PSOE-, amb l’objectiu de tenir cobertura jurídica suficient per endurir les restriccions de mobilitat i poder fer front a l’increment de contagis de Covid-19.

El cap de l’Executiu va afirmar aquest divendres al migdia, en una declaració institucional des del palau de La Moncloa, que està disposat a adoptar les mesures que faci falta per doblegar la corba de contagis. En el seu missatge, també va tornar a demanar a les regions que es troben en situació d’alt risc que sol·licitessin que s’apliqués aquest instrument per poder doblegar la corba.

Després d’advertir de la gravetat de la situació, a les 11.00 hores d’aquest dissabte ja li havien demanat que donés aquest pas País Basc, Catalunya, Cantàbria, les comunitats governades pel PSOE d’Astúries, Extremadura, La Rioja, Navarra, Castella-la Manxa i Comunitat Valenciana, així com la ciutat autònoma de Melilla.

Ara per ara cap comunitat autònoma on governi el PP ha sol·licitat declarar l’estat d’alarma, tot i que per exemple Castella i Lleó sí ha recorregut a mesures dràstiques com el toc de queda, i Madrid ha prohibit les reunions entre no convivients durant la nit.

El Govern espanyol no necessita el vistiplau del Congrés per aprovar l’estat d’alarma, però sí per prorrogar-lo més enllà dels 15 dies de vigència inicial. Per això, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va tornar a fer aquest divendres una clara crida al PP perquè garanteixi el seu suport per prorrogar aquest instrument i poder garantir així una cobertura jurídica adient per a mesures com el toc de queda. Ara per ara, l’Executiu central ja s’ha assegurat el suport de Ciutadans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa