Sánchez convoca un Consell de Ministres aquest diumenge per abordar l’estat d’alarma

El president del govern espanyol ja va avisar aquest divendres que està disposat a adoptar les mesures que faci falta per doblegar la corba de contagis

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha convocat aquest diumenge un Consell de Ministres extraordinari per previsiblement declarar l’estat d’alarma, després que l’hi hagin demanat deu Executius autonòmics -sis d’aquests, del PSOE-, amb l’objectiu de tenir cobertura jurídica suficient per endurir les restriccions de mobilitat i poder fer front a l’increment de contagis de Covid-19.

El cap de l’Executiu va afirmar aquest divendres al migdia, en una declaració institucional des del palau de La Moncloa, que està disposat a adoptar les mesures que faci falta per doblegar la corba de contagis. En el seu missatge, també va tornar a demanar a les regions que es troben en situació d’alt risc que sol·licitessin que s’apliqués aquest instrument per poder doblegar la corba.

Després d’advertir de la gravetat de la situació, a les 11.00 hores d’aquest dissabte ja li havien demanat que donés aquest pas País Basc, Catalunya, Cantàbria, les comunitats governades pel PSOE d’Astúries, Extremadura, La Rioja, Navarra, Castella-la Manxa i Comunitat Valenciana, així com la ciutat autònoma de Melilla.

Ara per ara cap comunitat autònoma on governi el PP ha sol·licitat declarar l’estat d’alarma, tot i que per exemple Castella i Lleó sí ha recorregut a mesures dràstiques com el toc de queda, i Madrid ha prohibit les reunions entre no convivients durant la nit.

El Govern espanyol no necessita el vistiplau del Congrés per aprovar l’estat d’alarma, però sí per prorrogar-lo més enllà dels 15 dies de vigència inicial. Per això, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va tornar a fer aquest divendres una clara crida al PP perquè garanteixi el seu suport per prorrogar aquest instrument i poder garantir així una cobertura jurídica adient per a mesures com el toc de queda. Ara per ara, l’Executiu central ja s’ha assegurat el suport de Ciutadans.

Nou comentari