El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sánchez i Casado es reuneixen aquest dilluns a Moncloa amb Catalunya com a teló de fons
  • CA

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Pablo Casado, mantindran una reunió aquest dilluns en el Palau de la Moncloa per a tractar, entre altres assumptes, la situació a Catalunya, l’economia i la renovació d’una desena d’òrgans pendents, entre ells el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Aquesta trobada -fixada a les 12.00 hores- es produeix a iniciativa del president del govern espanyol, el gabinet del qual va contactar amb el PP just un dia després que Sánchez oferís mà estesa a Casado per a arribar a acords en la primera sessió de control a l’Executiu en el Congrés.

De fet, Sánchez va assegurar que govern i oposició podien parlar de Catalunya, finançament autonòmic, la renovació del CGPJ o les pensions. Després de subratllar que tan important és el diàleg territorial com el diàleg entre el govern i l’oposició, va convidar a Casado a fer una “oposició d’Estat” i “útil” als espanyols, sent “la veu dels milions d’espanyols que van votar una opció moderada” en comptes de ser el “ressò de la ultradreta”.

I és que en l’Executiu dubten que el PP pugui mantenir durant tota la legislatura aquesta estratègia d’oposar-se a tot el que faci Sánchez i creuen que, més tard o més d’hora, els ‘populars’ s’obriran a aconseguir algun tipus d’acord amb el Govern perquè no es pot estar de manera permanent en el “bloqueig”, consideren fonts governamentals

Distància entre PP i PSOE en aquest primer mes de govern

Es tracta de la primera reunió entre Sánchez i Casado des de la investidura que es va celebrar a inicis de gener i es produeix en un clima de tensió entre els dos principals partits per la taula de negociació bilateral que el govern espanyol crearà amb el Govern català.

La distància entre PP i PSOE també s’ha vist aquestes setmanes després del nomenament de Dolores Delgado com a fiscal general de l’Estat i la polèmica oberta amb la reunió entre el ministre de Transports, José Luis Ábalos, i la vicepresidenta de Veneçuela, Delcy Rodríguez. Els ‘populars’ han acusat el ministre de “mentir” i han sol·licitat la seva dimissió.

No obstant això, el PP sosté que és un “partit d’Estat” i emmarca aquesta trobada dins del “respecte institucional”, segons fonts del partit, que recorden que Casado sempre ha acudit a Moncloa quan ha estat cridat a aquesta mena de reunions.

L’última entrevista entre Sánchez i el líder de l’oposició va tenir lloc el passat 16 de desembre en el Congrés dels Diputats, emmarcada en la ronda de contactes que va obrir el dirigent socialista després de rebre l’encàrrec del Rei per a sotmetre’s al debat d’investidura. També es van veure a la Moncloa el passat 16 d’octubre per a analitzar la situació a Catalunya després de la sentència del judici del ‘procés’, entre altres assumptes.

Temes que estaran sobre la taula

El PP considera que l’Executiu de Sánchez s’ha “allunyat” de la “moderació i la centralitat” després del seu pacte amb Podemos, Esquerra Republicana (ERC) i Bildu, partits amb els quals va aconseguir ser investit president a primers de gener. Per això, Casado acudirà al Palau de la Moncloa amb la intenció que el govern “torni” a les seves posicions de moderació, segons han avançat fonts de la direcció del partit.

A més, el líder del PP vol portar a la reunió la qüestió de Catalunya, després que el PP hagi carregat contra la taula de negociació entre el govern espanyol i català que es posarà en marxa aquest mes. En les files del partit han criticat a més que Sánchez rebi abans al “inhabilitat” Quim Torra que a Casado, després de la reunió que Sánchez va mantenir la setmana passada a Barcelona amb el president de la Generalitat.

Casado també expressarà a Sánchez la seva “preocupació” per l’actual situació de “frenada econòmica i deterioració de l’ocupació que es viu a Espanya”. El PP ha criticat durament la pujada de l’atur el mes de gener i alerta contra la intenció de l’Executiu de coalició de derogar la reforma laboral que va aprovar Mariano Rajoy.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa