El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sánchez aprova el nou pla normatiu 2022 amb 368 noves lleis

El Govern espanyol, de la mà de Félix Bolaños, ministre de la presidència ha presentat aquest dimarts el pla normatiu de l’executiu espanyol per al 2022, que inclou l’aprovació de 368 lleis i decrets, però malgrat el compromís de l’executiu, no inclouen les reformes del delicte de sedició i rebel·lió, ni tampoc reforma de les injúries a la Corona. A més, tampoc ha entrat dins d’aquest pla l’aprovació del nou sistema de finançament, pendent des de l’any 2014. Bolaños ho ha justificat assegurant que la “prioritat” de l’executiu és impulsar l’economia i la recuperació fruit de l’arribada de fons europeus.

Pel que fa als delictes sedició, rebel·lió i injúries a la Corona, Bolaños ha afirmat que l’any 2022 s’ha de centrar en la recuperació i, per tant, cap de les tres reformes ha tingut cabuda en la presentació. Tampoc s’ha mencionat la Llei de la Corona, una de les més esperades davant de les exigències d’alguns partits. “Tenim un full de ruta i tenim fons europeus que deriven del pla de recuperació i que faran possible que millores en l’estructura productiva del país, i aquestes són les prioritats”, ha defensat el ministre.

Respecte a la reforma del sistema de finançament, el ministre ha remarcat que no està previst per al 2022, i ha destacat “l’esforç d’acord i d’equilibri” que requerirà una entesa entre totes les parts: “No ens fa por parlar, negociar i dialogar”, ha dit, per elaborar un nou sistema que “ha de garantir i millorar els serveis”.

Les 368 noves lleis i decrets

Tal com ha explicat el ministre de presidència, les noves reformes suposen pràcticament aprovar una nova llei cada dia. D’aquesta manera, Bolaños ha declarat que l’objectiu principal de l’executiu espanyol és “consolidar el creixement econòmic i assolir més drets i llibertats”. “Volem dignificar i millorar les condicions de vida dels ciutadans cada dia d’aquesta legislatura”, ha dit, i “ho farem amb el pla de recuperació”. En aquest marc ha detallat que el 40% de les lleis del pla normatiu (61 lleis) estan vinculades al pla de recuperació i, per tant, són compromisos de l’Estat amb la Unió Europea.

Pel que fa a les reformes més esperades, el Govern espanyol sí que ha aprovat la nova Llei de l’habitatge. Així doncs, aquesta reforma permetrà “fomentar lloguer a preus raonables” i inclou “millores per a propietaris i llogaters” que afavoriran que els joves puguin accedir a un habitatge de lloguer i que es garanteixi el dret a l’habitatge, segons ha explicat el ministre. Una altra de les reformes que han tingut cabuda dins del pla ha estat la Llei d’equitat, universalitat i cohesió del sistema de Salut “per garantir l’equació i eliminar definitivament els copagaments”. Hi haurà a més una Llei de serveis socials “perquè la cartera mínima de serveis sigui igual a tot el país”, i un decret per acompanyar la inserció social.

Davant el constant augment de les agressions homòfobes i racistes dels últims anys, el govern espanyol també ha aprovat la Llei contra el racisme i altres formes d’intolerància. Segons Bolaños, és una llei que busca millorar la col·laboració de les administracions, sobretot dins dels règims amb municipis petits per poder facilitar les denúncies, la protecció i els tràmits: “És un compromís del pla de Recuperació per a la millora de l’administració local”. En el cas de la violència de gènere, el pla normatiu també inclou una Llei integral i una Llei de tràfic, per acabar amb l’explotació sexual. “Volem posar punt final a la prostitució”, ha declarat Bolaños.

La reforma laboral

El ministre de Presidència, també ha avisat les formacions parlamentàries que votar en contra de la reforma laboral “és fer-ho a favor de la del PP de 2012”, que va ser “brutal contra els treballadors” així com “imposada” i “unilateral”. Bolaños ha dit que “costa de creure” que formacions progressistes puguin “votar a favor que continuï la del PP” i ha defensat que haurien de donar suport a l’acord del govern espanyol amb els agents socials. El titular de Presidència ha insistit que la reforma laboral és “molt positiva per als treballadors i els empresaris” i ha afirmat que cal votar-hi a favor per “sentit d’estat, de responsabilitat i per sentit comú”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa