El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sánchez confirma que demanarà una sisena i última pròrroga de l’Estat d’Alarma
  • CA

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha informat aquest diumenge als presidents de les Comunitats Autònomes que el Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts la sol·licitud al Congrés de la sisena i última pròrroga de l’estat d’alarma. Per a tirar-la endavant, l’Executiu de coalició s’ha assegurat ja els suports, després de pactar amb ERC i PNB.

Sánchez presideix aquest diumenge des de les 10.00 hores la que és la dotzena viodeconferencia amb els presidents autonòmics durant l’estat d’alarma, per a analitzar les mesures necessàries per a fer front a la pandèmia del coronavirus. Aquesta cita arriba després que el cap de l’Executiu de coalició s’assegurés aquest dissabte els suports necessaris per a tirar endavant la que serà la sisena i previsiblement última pròrroga a l’estat d’alarma, després de segellar pactes amb ERC i amb el PNB. La pròrroga serà per altres quinze dies i s’estendrà fins al 21 de juny.

En concret, els republicans han accedit a abstenir-se en la votació que tindrà lloc el dimecres en el Congrés després que el govern espanyol hagi acceptat que Catalunya i les comunitats autònomes participin en la gestió dels fons europeus de reconstrucció per a fer front a la pandèmia, segons han informat fonts coneixedores de la negociació.

Per part seva, els nacionalistes bascos votaran a favor després d’arribar a un acord amb l’Executiu espanyol perquè siguin els presidents autonòmics els qui gestionin les mesures a adoptar en la fase 3 de la desescalada, així com els que puguin proposar al ministre de Sanitat, Salvador Illa, “conformement a criteris sanitaris i epidemiològics”, l’entrada en l’anomenada “nova normalitat”.

Aquesta dotzena reunió es produeix de fet en ple procés de desescalada, segons el qual el 70% de la població de l’Estat estarà des d’aquest dilluns en la fase 2, i quatre illes ja en la fase 3, l’etapa prèvia a l’anomenada “nova normalitat”. Mentrestant, altres 15 milions d’espanyols, fonamentalment la comunitat de Madrid, Barcelona i Castella i Lleó, seguiran en fase 1.

Referent a això, la Comunitat de Madrid ja va acusar aquest dissabte a Sánchez de “maltractar” i “negar el pa i la sal” a aquesta regió, després que també es rebutgessin les mesures de flexibilitat de la Fase 1 que ha reclamat l’Executiu autonòmic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa