El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sánchez adverteix Torra que l’autodeterminació “no té cap recorregut”
  • CA

 

L’executiu espanyol espera que la reunió entre Quim Torra i Pedro Sánchez sigui “fructífera” i permeti obrir “espais de diàleg” des de la vessant de la “política” i no de la confrontació. Per aquest motiu, i malgrat la interposició d’un nou recurs al Tribunal Constitucional contra la moció del Parlament aprovada dijous de suport al 9-N, la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha demanat a la Generalitat “intel·ligència política” i ha advertit que la proposta d’un referèndum pactat que Torra vol portar a la trobada “no té cap recorregut”.

 

La Moncloa espera que el recurs que ja ha anunciat contra la moció del Parlament de reiteració dels objectius polítics del 9-N no entorpeixi aquest “procediment de distensió”, malgrat que no ajuda, tampoc, a assolir l’objectiu de reduir la ligitiositat entre els dos executius.

Per aquest motiu Celaá ha volgut desvincular el recurs del procés de distensió. “Això va per un camí jurídic, i la política va per un altre, i a nosaltres ens correspon fer política”, ha afirmat abans d’assegurar que té “grans esperances que la reunió del pròxim dilluns vagi molt bé”. Segons Celaá, Sánchez hi assisteix amb una agenda “carregada de qüestions que tenen moltíssim interès per a la totalitat dels catalans”, com “provar de reduir la conflictivitat, inversions i transferències“, qüestions que s’abordaran després a la Comissió Bilateral Estat-Generalitat.

 

Portem força, il·lusió i fermesa a aquesta reunió“, ha dit Celaá, que ha insistit que cal “obrir camins polítics” i ha demanat “reciprocitat” a la Generalitat per poder parlar “de les coses que afecten els ciutadans catalans”. Per aquest motiu ha insistit que la petició de Torra d’un referèndum pactat “no té recorregut“. “El dret a l’autodeterminació no existeix, no està contemplat ni a la Constitució ni a cap constitució dels estats democràtics homologables, i per tant no existeix”.

“Hi poden haver segones i terceres reunions”

 

Celaá ha afirmat que tal com ha apuntat el president Torra, hi poden haver “segones i terceres reunions”, però ara “el més important és que la primera reunió vagi bé” i serveixi per “entrar en matèria política” per “desgranar les qüestions que afecten la majoria dels ciutadans”. Sánchez, ha dit, “escoltarà, analitzarà i en funció d’això actuarà”.

 

En aquest sentit, ha avançat que el seu govern sempre actuarà amb “fermesa i proporcionalitat” i ara vol seguir el “camí polític”, “Veurem si hi ha reciprocitat a l’altra banda” i “és una oportunitat extraordinària de la política i creiem que s’han d’obtenir resultats en aquest itinerari”.

 

El PSC demana empara al TC

 

D’altra banda, el grup parlamentari del PSC-Units ha presentat aquest divendres un recurs d’empara al Tribunal Constitucional (TC) per la moció de la CUP. Els socialistes catalans asseguren en el recurs d’empara que la moció pretén reiterar els objectius d’una resolució “nul·la” i “inconstitucional”, tal com recollia la sentència del TC. A més, el grup que presideix Miquel Iceta sosté que el contingut del text és “incompatible” amb la Constitució, l’Estatut i els principis de qualsevol estat de dret. Així, el PSC lamenta que l’admissió de la moció vulnera els drets fonamentals dels diputats del Parlament i, per tant, la participació política de la ciutadania.

 

El PSC-Units demana al TC que anul·li l’acord de la Mesa que va rebutjar la petició de reconsideració dels socialistes -i també de Cs- sobre l’acceptació a tràmit de la moció de la CUP.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa