El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sánchez acusa JxCAT de tornar “als vells arguments” contra Espanya
  • CA

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha acusat aquest dimarts JxCAT de recuperar els “vells argumentaris” d’”aroma preelectoral” que culpen Espanya de la situació en què es troba Catalunya, i ha assegurat que Catalunya rebrà aquest 2020 gràcies al sistema de finançament 1.632,75 MEUR més que el 2019. Són diners, segons Sánchez que inclouen “tots els conceptes del finançament”, és a dir les bestretes, els reintegraments pendents del 2008-2009 i la liquidació definitiva. “Aquest és el compromís del govern d’Espanya amb Catalunya”, ha afirmat durant la sessió de control del Senat.

Sánchez ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta del portaveu de JxCAT al Senat, Josep Lluís Cleries, que li ha criticat que no hagi atès cap de les peticions de la Generalitat, tampoc pel que fa al repartiment del fons de 16.000 MEUR que l’executiu espanyol reparteix entre les comunitats autònomes. Cleries li ha recordat l’existència de presos polítics i exiliats assenyalats per informes de la Guàrdia Civil, així com el fet que el grup de detencions arbitraris de la ONU i Amnistia internacional han demanat el seu alliberament. “Espanya està lluny de ser una democràcia plena com vostès pregonen”, ha afirmat Cleries.

Segons Cleries, la ‘nova normalitat’ del govern espanyol és “l’anormalitat de sempre, la del dèficit fiscal”, i la d’unes institucions que impedeixen investigar el rei o la relació de Felipe González amb els GAL. “Qualsevol complicitat amb aquest passat el desacreditaria a nivell nacional i internacional”, ha afirmat. En la seva resposta, Sánchez ha criticat la “perorata” de Cleries i ha insistit que el seu govern “respectarà la constitució i la distribució competencial entre l’Estat i les CCAA”. El seu govern, ha afirmat, “mai ha usurpat les competències” de les comunitats autònomes.

“La seva intervenció comença a tenir un aroma certament preelectoral, no sé si serà que plantegen l’horitzó de la campanya electoral a Catalunya i tornen als vells argumentaris del seu partit, quan diuen que el problema és Espanya, que no es respecta a Catalunya i que Espanya ofega Catalunya”, ha dit. “Hi ha una voluntat acreditada de coordinació, cooperació i lleialtat institucional amb totes les CCAA, inclosa Catalunya”, ha dit Sánchez, que ha recordat que el seu executiu ha creat un fons de 16.000 MEUR per a les comunitats autònomes, i que Catalunya rebrà 1.632 MEUR més que l’any anterior.

Segons Sánchez, l’actualització dels imports de les bestretes suposarà per a Catalunya 521,15 MEUR, i Catalunya també ha rebut 45,1 MEUR del fons extraordinari social, 51,37 MEUR del fons de contingència de Sanitat, 12 del pacte d’Estat contra la violència de gènere “i gràcies a les gestions del govern d’Espanya ha pogut reprogramar 181,6 MEUR de fons europeus no executats”.

Durant la sessió de control Sánchez també a demanat al PP que concreti el “gir de 180 graus” i s’obri a acords. “El govern d’Espanya està disposat a crear una comissió d’avaluació mixta Congrés-Senat per parlar de futur” després de la crisi del covid-19, ha afirmat en resposta a la pregunta del portaveu del PP al Senat, Javier Maroto. “si fan un canvi d’estratègia i pretenen arribar a acords amb el govern nosaltres els direm que sí, perquè estem disposats a arribar a acords en l’àmbit sanitari, econòmic i social”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa